Начало Свят Байдън отхвърля призивите да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Байдън отхвърля призивите да се оттегли от надпреварата за Белия дом

54
Джо Байдън
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън решително отхвърли призивите да се оттегли от състезанието за Белия дом срещу републиканския си противник Доналд Тръмп, което предизвиква тревога сред неговите демократически съмишленици, които се безпокоят, че възрастта му може да ги отблъсне, съобщи БТА.

„Ще се кандидатирам и ще спечеля отново“, заяви 81-годишният Байдън в страстно изказване в Медисън, щата Уисконсин, вчера. След това даде интервю за Ей Би Си нюз, в което заяви, че е най-подходящият кандидат от демократите, който може да се противопостави на Тръмп и да му попречи да спечели отново Белия дом на изборите на 5 ноември, като посочи, че само „Всемогъщият Господ“ може да го убеди в противното.

Байдън се изправя пред опозиция в собствената си партия, която е разделена дали да продължи участието си в състезанието след съмнителното си представяне в дебата с Тръмп на 27 юли, която привлече дарители, депутати, някои членове на Демократическата партия и стратеги. Събитията от вчера изглежда не успокоиха тревогите на някои демократи, отбелязва Ройтерс.

През следващите дни членовете на партията ще вземат решение дали да подкрепят президента или да действат бързо, за да го премахнат от състезанието.

Днес вицепрезидентката Камала Харис ще се изкаже в Ню Орлиънс на ежегодния културен и музикален фестивал, организиран от списание „Essence“, което се грижи за чернокожите жени. Харис се появява като основен избор за заместник на Байдън, ако той реши да се откаже от конкуренцията.

В петък Харис изрази подкрепа в социалната мрежа „Екс“ след митинга на Байдън в Медисън, като посочи, че президентът е посветил живота си на борбата за американците. „В този момент, зная, че всички ние сме готови да се борим за него“, заяви тя.

Някои проучвания показват, че преднината на Тръмп пред Байдън нараства, а демократите се тревожат, че загрижеността за президента може да окаже влияние на изборите.

Още международни новини – четете тук