Начало Култура Проф. Вагалински специално за ДЕБАТИ: Статуята, която открихме, вероятно е на Хермес

Проф. Вагалински специално за ДЕБАТИ: Статуята, която открихме, вероятно е на Хермес

34
Находка в Хераклея Синтика
Находката в Хераклея Синтика/ Снимка: БТА

Това е първата статуя от такъв вид в България с неподобни на Хермес атрибути. Но според проф. д-р Людмил Вагалински, ние имаме примери за сходни типове иконография в скулптурите на Хермес. Статуята, открита в Хераклея Синтика край Петрич, е мраморна и висока над човешкия ръст.

„Статуите от този тип и размер са рядкост. Подобни примери може да се видят в Лувъра, Атина и Мюнхен. Въпреки това все още не сме разгледали напълно предната страна на статуята, заради нейното позициониране близо до вътрешния канал“, пояснява професор Вагалински.

Професорът отбелязва, че в скулптурите на Хермес има сходни типове иконография

„Хермес е познат като бог на търговията и посланик на Зевс. Той е фигура с голям интерес. В Хераклея Синтика той беше изключително популярен, особено поради търговските връзки. Ние сме намерили много бронзови статуетки на Хермес, които преминават през различни стилове във времето“, добавя той.

„Интересно е, че след установяването на християнството като официална религия, ние все още имаме статуетки на Хермес с датиране. Този феномен изисква допълнително изучаване“, казва проф. Вагалински.

Изясняването на историческото значение на античната статуя, както и плановете за транспортирането и реставрацията й, ще бъдат разгледани в пълното интервю с проф. Людмил Вагалиснки за ДЕБАТИ.БГ. Още новини от деня може да намерите тук.