Начало Избор на редактора Докато ДПС се тресе, Главчев прави ударни назначения на хора, близки до...

Докато ДПС се тресе, Главчев прави ударни назначения на хора, близки до Пеевски

49
Министерски съвет
Снимка: БТА

Последните трусове в Движението за права и свободи и разцеплението на два полюса – около почетния председател Ахмед Доган и единия съпредседател на партията Делян Пеевски, служебното правителство проведе серия от ключови назначения с кадри на Движението.

Темата влезе в дневния ред на парламента, където напрежението се покачи. Главчев трябваше да отговаря на обвинения, че извършва тези назначения в полза на ДПС и неговия председател Делян Пеевски.

Скандалите ескалираха още при изслушването на служебния премиер Димитър Главчев, който трябваше да отговори защо само за един ден е освободил 11 областни управители, заместници и от кои партии са новоназначените.

„В последните по-малко от 10 дни вие направихте 11 рокади. Всъщност повече от 11, защото назначихте 11 областни управители – нови, отделно от това назначихте същия брой заместник-областни управители. Прави впечатление обаче едно парцелиране на държавата в този случай, защото поне за 5 от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, натъртвам – нему верни“, каза обърна се към премиера Главчев лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Винаги съм се ръководил от Конституцията и законите на страната. Естествено, че отговорността е моя. Вие сигурно разполагате с повече информация от мен. Аз не знам в коя партия какви процеси текат. Както би следвало да бъде – решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз“, отговори премиерът, а Йордан Цонев от ДПС обяви, че нападките срещу ДПС няма да навредят на партията.

„Много хора са се опитвали да плюят по ДПС, обаче ДПС е тук, ще бъде тук и е илюзия това, което си мислете, че няма да бъде“, заяви той.

Атаката продължи от страна на ПП-ДБ. Атанас Атанасов обяви някои от рокадите в областните управи.

„В Кърджали като областен управител е освободен Никола Чанев от ГЕРБ, назначен Ресим Мурад – областен координатор на ДПС. В Пазарджик освободен Стефан Димитров, назначен Осман Мурад от ДПС. Основната кадрова банка за вашите назначения са номенклатурните кадри на ГЕРБ и ДПС“, обясни той.

Главчев отговори, че не е очаквал да бъде обвинен, че освобождава кадри на ГЕРБ.

Чистката бе отразена и в някои регионални медии. Така например сайтът „За истината“ описва „политически метли“ в Шумен.

Само за 3 дни правителството два пъти смени заместник-областния управител, а след това смени и областния, макар че досегашният шуменски губернатор проф. Добромир Добрев беше назначен от „сглобката“ от квотата на ГЕРБ, пише изданието.

Според статията правителството първоначално е „изегъртало“ заместник-обласната управителка от ПП ДБ Нели Георгиева, като на нейно място е назначена активистката на ДПС Тиджел Заид, председател на младежката партийна организация в Каолиново.

„Заид обаче остана на поста само 3 дни и вчера изненадващо беше сменена с активист на ГЕРБ“, добавя изданието.

И продължава:

За заместник-областен управител на Шумен бе назначен Диян Димитров, бивш полицай и бивш секретар на Община Шумен при управлението на Любомир Христов, областен лидер на ГЕРБ и настоящ депутат.

Повече от половината областни управители са сменени, кадри на ДПС заменят хората на ГЕРБ, а те на ПП-ДБ

В края на работния ден вчера дойде и друга новина – този път за смяната на самия областен управител Добромир Добрев (ГЕРБ), на чийто стол седна Бейнур Ахмед.

Ахмед от близо 15 години работи в Община Шумен, включително през двата мандата на Любомир Христов. От 2013 г. до 2015 г. е бил главен секретар на Областната администрация в Шумен. Завършил е Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Подробно рокадите са описани и от ексдепутата от ПП-ДБ от Смолян Михаил Камбарев. От данните, които той предоставя, се вижда, че сред назначените са дори и областни координатори и бивши кметове на ДПС.

Според информацията в Благоевград е освободен зам. областният управител Крум Аргиров (ГЕРБ), а на негово място е поставен Елхан Кълков от ДПС. Във Варна са освободени двама зам. областни Изабела Атанасова и Огнян Рачев и е назначена Айрие Ибрямова (ДПС). В Смолян – освободен е областният управител на ГЕРБ Захари Сираков и назначен Румен Пехливанов – областен координатор ДПС и бивш кмет на Рудозем.

Във Враца картината е подобна – освободен е зам. областният управител от ГЕРБ Никола Николов, а на негово място е поставен Йордан Димитров (ДПС). В Търговище областният управител Гергана Цонева (ГЕРБ) е понижена в зам. областен, а за нов областен управител е назначен Гюрсел Хасанов (ДПС).

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбюлев е освободен, а новият е от ДПС – Христина Янчева. За зам. областен управител е назначена Хурждан Караджова, на мястото на Димитър Добрев.

Картината е същата в Пазарджик, Перник и Кърджали.