Начало Водещи „Доган определено се страхува от Пеевски“. Защо за първи път от 35...

„Доган определено се страхува от Пеевски“. Защо за първи път от 35 години ДПС се тресе?

74
сараите на Доган
На снимката: Сараите на Доган в „Росенец“

Доган определено се страхува от Пеевски. Така журналистът Илхан Андай коментира пред БНТ разцеплението в ДПС. Днес депутатите от движението се разделиха в гласуването на правителството на ГЕРБ-СДС.

От общо гласували 45 души, 30 подкрепиха кабинета на Росен Желязков, 14 бяха против, а един се въздържа.

Това доведе до остра реакция от страна на съпредседателя на движението Делян Пеевски, който заяви, че разделението е по оста Русия-евроатлантически ценности.

„Русия печели днес. Какво означава? Пропуснахме да имаме правителство. Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати“, каза той пред журналисти.

Журналистът Илхан Андай коментира уникалната ситуация в движението, каквато не се е случвала от създаването на ДПС.

„Става нещо уникално за ДПС. Доган определено се страхува от Делян Пеевски, защото в нито един момент не се появи, ако мога да си позволя неговата интерпретация за „мъжките секретарки“ в партията. Показа се една мъжка секретарка в телевизионно студио и отправи едно послание. Тези депутати, които са от по-дълго време в партията – предимно от севера, се вслушаха в думите на един редови депутат, какъвто е Рамадан Аталай„, подчерта Андай.

Кабинетът на ГЕРБ не мина в парламента, ДПС се разцепи

Според него с поведението си Доган е навредил на ДПС и е помогнал на ГЕРБ.

„Какъв ефект би имало това? Доган навреди на своите и помогна на Бойко Борисов, защото Борисов вече има аргументи да обяснява и на свои, и на чужди, че е направил всичко възможно България да има стабилно правителство“, обясни журналистът, който от години следи отблизо процесите в партията.

Според него ДПС са постигнали „забележителни резултати“ на последните избори.

„Тя сама се оттегли в ъгъла и не се знае оттук нататък дали някога ще излезе в средата на ринга, освен ако Делян Пеевски и Доган не седнат довечера или утре и отчитайки всеки своите грешки, да си стиснат ръцете и да се опитат да върнат онзи имидж на ДПС като предвидима партия. Това, което се случи днес, показа, че ДПС е непредвидим партньор“, каза още Андай.

Часове преди гласуването стана ясно, че почетният председател на партията Ахмед Доган е посъветвал депутатите от ДПС да не подкрепят правителството. В същото време Рамадан Аталай – един от депутатите с най-дълъг стаж в движението, който публично оповести за конфликт между Доган и Пеевски, беше изключен от партията.

Името на Аталай попадна сред тези, които попаднаха в своеобразна „чистка“, която Делян Пеевски започна в структурите на партията в страната. Дежурното обяснение за това са ниските резултатите на ДПС по места.

Рамадан Аталай: Има разпореждане на Доган депутатите от ДПС да не гласуват за кабинета „Желязков“ (ОБНОВЕНА)

В същото време няколко общински и областни организации на ДПС излязоха с декларации и поискаха действия от Ахмед Доган.

Според Аталай в момента той е определян като „превратаджия“. „Аз се питам кой е превратаджия, когато с натиск и сила се опитваш да промениш мнението на обществеността“, каза той.

„Отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента. Позволих си да помоля Делян да се обади на Доган и да разберем за какво става въпрос“, каза Аталай в интервю за bTV.

Той подчерта, че в момента Пеевски се разпорежда в ДПС все едно това е негова лична фирма. Аталай твърди, че решенията в Движението се вземат под натиска на Пеевски.

Аталай обясни, че притесненията на Ахмед Доган са, че оперативните органи на ДПС не функционират и се взимат еднолични решения.

Каквито и процеси да текат в ДПС, изглежда, че за първи път те са извън контрола на почетния председател на партията, който до момента се считаше за непреодолим фактор в партията. Изглежда, че към настоящия момент неговата дума вече няма такава тежест, а вероятните амбиции на новото ръководство, са партията да се отвори към избиратели и от всички останали етноси.