Начало България Направиха Закона за приемане на еврото

Направиха Закона за приемане на еврото

44
пари, евро, валута
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Парламента прие законопроект за въвеждане на еврото в България, който има за цел да улесни прехода към общата валута и да увеличи информираността на гражданите и бизнеса.

Предложеният законопроект урежда начина на въвеждане на еврото като официална валута на страната, включително защитата на потребителите, информираността и ефективността. Той също така определя правилата за превалутиране и закръгляне на цените, както и период за двойно обозначаване на цените в евро и лева. Процедурата за разпространение на новата валута и обмена на банкноти и монети също се регулира от законопроекта.

Отмяната на дерогацията за България ще направи еврото официална валута в страната. Курсът на лева към еврото ще бъде фиксиран, като България вече поддържа този курс от 25 години. Предложеното законодателство е съгласувано с Европейската комисия и Европейската централна банка.

Според доклад на Европейската комисия, България отговаря на три от четирите критерия за влизане в еврозоната, но все още има работа по стабилизиране на цените. Докладът уточнява, че други държави кандидатират за присъединяване, но нито една не е готова като България.

Обществено проучване показва, че мнозинството от българите подкрепят въвеждането на еврото, като очакват положителни въздействия и повишение на цените в резултат на това.