Начало Свят Париж потвърди заповедта за арест на сирийския президент Башар Асад

Париж потвърди заповедта за арест на сирийския президент Башар Асад

144
Башар ал Асад
на снимката: президентът на Сирия Башар Ал Асад

Съда в Париж потвърди, че международната заповед за арест на президента на Сирия, Башар Асад, за предполагаемо участие във военни престъпления по време на гражданската война в страната е валидна и в сила, съобщиха адвокати.

Адвокатите Джийн Сулцер и Клемънс Уит, които представляват ищци и неправителствени организации, приветстваха решението като „историческо“ и като „огромна стъпка напред в борбата срещу безнаказаността“.

През май, френските антитерористични прокурори поискаха от Парижкия апелативен съд да анулира заповедта за арест на Асад, твърдейки, че той пълния имунитет като държавен глава.

Адвокатите по делото коментираха, че за първи път национален съд постанови, че личният имунитет на действащ държавен глава не е абсолютен.

Френските съдебни власти издадоха през ноември заповеди за арест на президента Асад, неговия брат Махер Асад, който е командир на Четвърта механизирана дивизия, както и на двама сирийски генерали – Гасан Абас и Басам ал Хасан, за предполагаемо участие във военни и други престъпления.