Начало България Шефът на Еврогрупата: България върви добре към членство в еврозоната

Шефът на Еврогрупата: България върви добре към членство в еврозоната

54
Паскал Донахю Снимка: БТА архив
Паскал Донахю
Снимка: БТА архив

Бъдейки част от еврозоната, държавите доказват своята икономическа сила и стабилност. Това потвърждава председателят на Еврогрупата, Паскал Донахю, в изявление в социалната мрежа „Екс“ след публикуването на конвергентните доклади на Европейската централна банка и Европейската комисия относно страните, които не са членки на еврозоната, но стремят към присъединяване към валутния съюз.

Донахю отбелязва, че „днешните доклади за конвергенция показват значителен напредък на шестте държави извън еврозоната по отношение на критериите за присъединяване към еврото“, като същевременно отбелязва и „увеличаването на подкрепата за членството в еврозоната сред техните граждани“. Това свидетелства за очевидните ползи, които се очаква да донесе еврото както на хората, така и на бизнеса, добавя Донахю.

Изразявам поздравления за добрия напредък на България по пътя й към членство в еврозоната и очаквам с нетърпение да станем част от общността на страните, които използват общата валута в бъдеще, коментира още в „Екс“ председателят на Еврогрупата, цитиран от БТА.

Напомняме, че днес Европейската комисия представи доклад, откъдето става ясно, че включването на България в еврозоната се отлага с още една година.