Начало Новини Екипажът на яхта, обвинен в предизвикване на пожар на гръцкия остров Хидра,...

Екипажът на яхта, обвинен в предизвикване на пожар на гръцкия остров Хидра, ще се яви днес в съда

99
Екипажът на яхта, обвинен в предизвикване на пожар на гръцкия остров Хидра, ще се яви днес в съда

Членове на екипажа на яхта, които бяха обвинени в предизвикване на горски пожар миналата седмица на гръцкия остров Хидра, се очаква да отрекат обвиненията за палеж, когато се явят пред съдия днес, предаде агенция Ройтерс, като се позова на съдебен източник.

Горските пожари са често срещано явление в Гърция, но зачестиха и станаха по-опустошителни заради по-горещото, по-сухо и по-ветровито време, което учените свързват с изменението на климата. През последните години Гърция засили наказанията за палежи.

Пожарът на остров Хидра, за който се предполага, че е пламнал от фойерверки, избухнаха в петък вечерта, поглъщайки близо 300 000 квадратни метра борова гора на острова преди пожарникарите да овладеят пламъците рано в събота.

Тринайсетте гръцки членове на екипажа на яхтата, която е била акостирала на 350 метра от брега, когато е избухнал пожарът, бяха арестувани в неделя в яхтено пристанище близо до Атина и обвинени в подпалвачество. Всички те отрекоха да са извършили нещо неправомерно и се очаква да повторят позицията си пред съда в Пирея днес, каза съдебен източник, говорейки при условие за анонимност. След това съдията ще реши дали да да ги освободи или да ги задържи в очакване на съдебен процес.

Съдебният източник каза, че няма достатъчно доказателства, които да свързват членовете на екипажа със случая и че капитанът на кораба е бил първият човек, който е сигнализирал на властите за пожара, докато други яхти също са били в района.