Начало Свят Русия блокира 81 медии, сред тях две български

Русия блокира 81 медии, сред тях две български

84
Печат, медии
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

След въвеждането на забрана за излъчване на няколко руски държавни медии от страна на ЕС, Русия отговаря с блокиране на достъпа до 81 медийни източници от ЕС. Сред тях е и популярната световна агенция – Франс прес.

Руското външно министерство обяви, че се въвеждат контраограничения за достъп от руска територия до медийните източници от държавите-членки на ЕС и публикува списък на засегнатите медии. Москва обвинява Брюксел за налагането на ограничения.

От България, санкциите засягат вестник „24 часа“ и неговата онлайн версия, както и информационния сайт Mediapool, съобщава Дарик.

Три от големите издания в Германия – Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung, също са обхванати от блокадата на Русия.

Общо девет френски медии ще бъдат блокирани от руската страна – Le Monde, La Croix, Liberation, Lexpress, радио Radio France, агенция France-Presse, телевизиите CNews и Arte. Кремъл забранява и достъпа до италианския сайт LA7, вестниците La Stampa, La Repubblica и телевизионната компания RAI.

Русия ще блокира достъпа до испанските издания El Mundo, El Pais, информационната агенция EFE и държавната телевизия Televisión Española.

Санкциите на ЕС са във връзка с ръководителите на големите руски медии, като сред засегнатите са и европейските издания Politico, Euobserver и Svoboda Satellite Package.