Начало Свят Синхронизирани нападения в южния руски регион Дагестан: Убити са над 15 полицаи...

Синхронизирани нападения в южния руски регион Дагестан: Убити са над 15 полицаи и един свещеник

79
Кадър от видео, на което се вижда как дим се издига след атаката в Дагестан
Кадър от видео, на което се вижда как дим се издига след атаката в Макчакала, 23 юни 2024 г. Снимка: Golos Dagestana чрез АП/БТА

Над 15 полицаи са загинали при серия нападения в южния руски регион Дагестан през изминалата нощ, съобщават руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс и БТА. Има и цивилни жертви, допълват агенциите.

Петима въоръжени мъже, участвали в нападенията, са били убити, според руските информационни агенции, които се позовават на Националния антитерористичен комитет на Русия, предава Ройтерс.

Нападенията включваха стрелба по синагога, православна църква и полицейски пункт в два града в Дагестан.

Тези атаки идват след три месеца, в които 145 души бяха убити в концертна зала в близост до Москва, за която отговорност пое „Ислямска държава“ и която беше най-сериозното терористично нападение в Русия през годините.

До момента никой не е поел отговорност за нападенията в размирния регион на Северен Кавказ. Данните от правоохранителните органи показват, че сред участниците в нападенията били две сина на ръководителя на Сергокалински район в Централен Дагестан, които са били задържани.

Министерството на вътрешните работи, цитирано от руските информационни агенции, съобщава, че четирима от нападателите са били убити. Още един нападател е убит по време на стрелба в църква в столицата Махачкала, където е бил убит и православен свещеник.

През началото на века в Дагестан избухва ислямистко въстание, което е пренесено от Чечения, а руските сигурностни сили стартират агресивна кампания срещу екстремистите в региона, отбелязва Ройтерс. В последните години нападенията стават по-редки, а през 2017 г. Федералната служба за сигурност на Русия обяви, че е победила бунтовниците в региона.

Министерството на вътрешните работи на Русия заяви, че изходите от Махачкала са блокирани, а че останалите участници в нападенията все още могат да се опитат да избягат.

На около 125 км южно от Махачкала въоръжени лица нападнаха синагога и църква в Дербент, където от древността е живяла еврейска общност и където има обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Властите съобщават, че сградите са били запалени, а двама нападатели убити.

Ãлже главата на регионалното правителство на Дагестан обеща строги наказания за всички причастни към тези отвратителни действия. Руските медии цитират ръководителя на федерацията на еврейските общности в страната, който призовава хората да не реагират на провокациите.

Министерството на външните работи на Израел информира, че синагогата в Дербент е изгорена, докато върху втората синагога в Махачкала са извършени изстрели. Предполага се, че по време на инцидента в синагогата не е имало присъстващи вярващи.

При предишни подобни случаи в региона руските власти обвиняваха войнстващи ислямистки елементи, отбелязва Ройтерс.

През октомври миналата година след избухването на войната в Газа, размирници, които държаха палестински знамена, нахлуха в летището в Махачкала, за да търсят еврейски пътници на полет от Тел Авив.

Във връзка с този случай руският президент Владимир Путин обвини Запада и Украйна, че подтикват размирици в Русия.

Още международни новини – четете тук