Начало България Тагарев: И Главчев, и Радев на срещата на НАТО? На масата България...

Тагарев: И Главчев, и Радев на срещата на НАТО? На масата България има един стол

69
Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев

Не е възможно двама души да представят една страна. Всяка страна има своя делегация с ръководител. В случая на срещата на НАТО във Вашингтон, България ще има един представител. Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев, коментирайки решението на служебното правителство да изпрати на срещата премиера и президента.

Тагарев обясни, че единствено ръководителят на делегацията може да изразява позицията на страната. По негово мнение, вероятно президентът Радев ще заеме тази роля.

Важно е да се отбележи, че решенията на срещата се обсъждат и подготвят за месеци напред, обикновено няма изненади. Според Тагарев, основният фокус трябва да бъде върху изпълнимостта на регионалните планове за отбрана и подкрепата към Украйна в нейната война с Русия.

Процесът на модернизация на българската армия върви успешно, отбеляза Тагарев. В близко бъдеще се очаква пристигането на новите самолети и бойни машини, което ще подобри значително въоръжението на страната.

За да се гарантира мобилизационен резерв, Тагарев предложи въвеждането на задължителна военна подготовка за определени категории граждани. Подготовката трябва да продължи няколко месеца и да бъде задължителна за лица, желаещи да служат на държавата.