Начало Свят Идват ли смутни времена за ЕС заради френските предсрочни избори?

Идват ли смутни времена за ЕС заради френските предсрочни избори?

34
В извънредно обръщение Макрон обяви предсрочни парламентарни избори

Полученият нисък резултат на коалицията около партията на френския президент Еманюел Макрон на евроизборите във Франция (14,5%), в сравнение с победата на френската крайнодясна партия „Национален сбор“ (31,5%), наложи френския глава да обяви предсрочни избори в два тура на 30 юни и 7 юли. Това се направи с цел да се осигури ново мнозинство преди Олимпийските игри това лято.

По анализ от Центъра за европейски политики в Париж, Макрон осъзнава необходимостта от този ход за избягване на загуба на международно и национално влияние. Ако той изчака до есента, той би могъл да се окаже в ситуацията на слабнал лидер, неспособен да управлява.

С предстоящите избори, Макрон рискува всичко. Той трябва да се обедини срещу „Национален сбор“ или да рискува загуба на власт. Чрез това жертвуване, той се надява да покаже на французите, че алтернативата представлява обедняване и маргинализация за страната.

След евроизборите, влиянието на Макрон в ЕП се намали, което ще намали и ролята на Франция в европейската политика. Дори ако „Национален сбор“ спечели следващите избори, това няма да промени ситуацията на европейско ниво. Важността на Франция в Европейския съвет и на номинирането на следващата ЕК също ще бъде засегната.

С цел да се покаже на французите важността на участието им на предстоящите избори, Макрон е призован да осигури подкрепа за своята партия. Съдбата на Франция и на Европа зависи от изборите на 7 юли и от решенията, които френците ще вземат в този момент.

Вижте още анализи тук