Начало Новини Хиляди израелци протестираха за трета поредна вечер срещу правителството на Бенямин Нетаняху

Хиляди израелци протестираха за трета поредна вечер срещу правителството на Бенямин Нетаняху

79
Хиляди израелци протестираха за трета поредна вечер срещу правителството на Бенямин Нетаняху

Хиляди израелци протестираха за трета поредна вечер срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и настояха за освобождаването на заложниците, които палестинската ислямистка групировка „Хамас“ все държи в ивицата Газа, предаде ДПА.  

Протестиращи в района на Кнесета в Йерусалим призоваха за свикването на нови избори, съобщиха израелски медии. 

През последните няколко месеца в Израел имаше редица масови протести срещу правителството на Нетаняху. Много израелци обвиняват премиера, че се е подчинил на исканията на крайнодесните си коалиционни партньори, с което е осуетил постигането на споразумение за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“. 

В кабинета има министри, които се противопоставят на сключването на сделка с ислямистката организация, понеже подобен ход би довел до спиране на огъня и до размяната на заложници с палестински затворници, държани в Израел, отбелязва ДПА. 

Според Нетаняху обаче липсата на напредък в преговорите между Израел и „Хамас“, които се водят чрез посредници, е по вина на палестинската групировка и непреклонните ѝ позиции. 

Напоследък в протестите срещу израелското правителство се включват все повече демонстранти. Зачестяват и критиките към силите на реда, че възпрепятстват достъпа на медицински служители до пострадали демонстранти, както и че полицията използва водни оръдия. 

В понеделник вечерта пред резиденцията на Нетаняху в Йерусалим избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи. Няколко души бяха ранени, като имаше и задържани демонстранти.