Начало Новини Германската министърка на околната среда приветства новия европейски Закон за възстановяване на...

Германската министърка на околната среда приветства новия европейски Закон за възстановяване на природата

89
Германската министърка на околната среда приветства новия европейски Закон за възстановяване на природата

Германската министърка на околната среда Щефи Лемке приветства Закона за възстановяване на природата, който бе приет днес при гласуване на министрите на околната среда на страните от ЕС, предаде ДПА. 

„Приветствам факта, че държавите членки на ЕС приеха днес регламента за възстановяване на природата“, заяви Лемке, излъчена за министър от германската партия „Съюз 90/Зелените“. По думите ѝ текстовете в закона постигат баланс между всички интереси. „Девствената природа е мрежата, която поддържа всички нас“, подчерта Лемке. 

Законът за възстановяване на природата днес бе приет с гласовете на министрите на 20 от 27-те държави членки на ЕС. Досега решението се отлагаше, понеже нямаше достатъчно министри, готови да го подкрепят въпреки предварителното споразумение, което бе сключено миналата година от висши европейски дипломати. 

Необходимото мнозинство на днешното гласуване бе осигурено от австрийската министърка на околната среда Леоноре Гевеслер. Тя гласува „за“ против волята на австрийския канцлер Карл Нехамер, като решението ѝ предизвика бурни реакции във Виена, а австрийският канцлер заяви, че ще внесе жалба срещу Гевеслер в най-висшия съд на ЕС. Освен това Австрия може да повдигне обвинение за злоупотреба със служебно положение, заяви във Виена високопоставен политически представител.

Италия, Унгария, Нидерландия, Полша, Финландия и Швеция гласуваха „против“, а Белгия, която в момента председателства преговорите между държавите членки, се въздържа. 

С новия закон ЕС си поставя целта да възстанови поне 20 % от сухоземните и морските територии на блока до 2030 г., като и всички екосистеми, които се нуждаят от възстановяване, до 2050 г. 

Очаква се финансирането на новите мерки да дойде както от частния сектор, така и от държавния бюджет на отделните страни членки. Част от разходите могат да се покрият и чрез някои европейски програми.  

По данни на ЕС около 80% от естествената природна среда в ЕС е в лошо състояние. Освен това 10% от отделните видове пчели и пеперуди са застрашени от изчезване, а 70% от почвите по един или друг начин са засегнати от човешката дейност.

След днешното гласуване еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус написа в социалната мрежа „Екс“: „Все още сме на път да постигнем обрат по отношение на загубата на биологично разнообразие, нека сега започнем да работим заедно и да покажем, че ЕС все още е лидер в това направление“. 

Белгийското председателство от своя страна заяви в „Екс“: рова е „последната стъпка преди влизането в сила на този закон“. 

Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA – COGECA)  обаче предупреди, че законът „ще предизвика правни битки на регионално, национално и [на ЕС] ниво, като остава неясно как и кога въпросният закон ще бъде прилаган в бъдеще.“ 

Държавите членки на ЕС сключиха споразумение с Европейския парламент миналата година, което означава, че при нормални обстоятелства днешното гласуване би било просто формалност. Приемането на новия закон обаче беше забавено заради огромни протести на земеделски производители, които се възмущаваха от ограниченията, които предвиждат новите европейски регламенти.

Австрийският канцлер Нехамер, който е и лидер на Австрийската народна партия (АНП), днес каза, че излъчената от Зелената партия министърка Гевеслер умишлено е нарушила конституционното право. 

Ден преди вота канцеларията на Нехамер информира ротационния председател на ЕС – Белгия, че Гевеслер не е упълномощена да гласува в подкрепа на закона от името на Австрия и че ако го направи, канцлерството ще поиска отмяна на решението в Съда на Европейския съюз.

След като текстовете днес бяха одобрени, природозащитни организации, сред които и Световният фонд за дивата природа, разпространиха общо изявление, в което определят решението като „огромна победа за природата на Европа и за гражданите, които отдавна призовават за незабавни действия за справяне с тревожното влошаване на състоянието на природата“.