Начало България Случай на маймунска вариола e потвърден в София

Случай на маймунска вариола e потвърден в София

44
коронавирус тест

Научено е, че в София има случай на маймунска вариола според информация от Столичната регионална здравна инспекция за периода 10-16 юни 2024 г. От началото на годината до последната отчетна седмица няма други регистрирани случаи на това заболяване, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

През юни и юли 2023 г. са отчетени общо четири случая на заболяването в страната. Първите двама пациенти бяха мъже, които са пътували в Испания и Великобритания. Третият случай беше контактен на един от първите. Четвъртият случай беше на мъж, който се беше върнал от Италия.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, причинено от вирус от Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заболяването се среща основно в Централна и Западна Африка, но от 2022 г. случаи се съобщават и в други държави.

Симптомите на маймунската вариола включват треска, мускулни болки, умора, главоболие и обрив по тялото. Инкубационният период обикновено е от 6 до 13 дни. Лечението изисква изолация и медицинска помощ.

Заразяването се случва при близък контакт с инфекциозен материал и при продължителен лице в лице контакт. В ЕС няма одобрена ваксина за вариола, но има ефективна ваксина срещу едра шарка.