Начало България ДПС са съгласни: Премиерът и председателят на НС да са от ГЕРБ

ДПС са съгласни: Премиерът и председателят на НС да са от ГЕРБ

69
Среща на ГЕРБ-СДС с ДПС
Кадър: БНТ

Неочаквано – разговорите между ГЕРБ-СДС и ДПС за формиране на правителство преминаха гладко и без проблеми.

От срещата стана ясно, че ДПС се съгласиха с искането на ГЕРБ-СДС за избиране на премиер и председател на парламента от тяхната партия.

„Диалозите, които проведохме, показаха, че имаме общи цели с ДПС по отношение на основните приоритети на страната“, отбеляза Деница Сачева на брифинг.

До този момент не бяхме имали секта в парламента си – от днес имаме и такава

От страна на партията на Борисов, чиито основни мотиви не подкрепиха ротацията на кабинета в предишния парламент поради чувството си за обидени, вече се говори за пренебрегване на „политическото ни его“.

„България се нуждае от качествена промяна в политическото поведение, както и в начина на говорене и поведението на лидерите“, посочи Сачева.

През миналите избори избирателите изказаха едно и също мнение, че не искат повече политика на противопоставяне, не доверяват на нито една политическа партия и ясно заявяват, че трябва да има политика на съгласие, добави Деница Сачева.

Тя отбеляза, че резултатите показват, че повече не можем да избягаме от отговорността.

Поради това изпратихме покана за разговори по политики и приоритети до всички парламентарно представени политически групи, на които се отзоваха от ДПС, докато „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Възраждане“ отказаха участие.

В преговорния екип на ГЕРБ-СДС бяха Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От страна на ДПС на срещата присъстваха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

По-рано днес от „Продължаваме промяната-Демократична България“ съобщиха, че няма да участват в преговорите за сформиране на правителство, в съответствие с волята на избирателите, и ще бъдат силна проевропейска опозиция, каза още Сачева.

„Възраждане“ отказа да говори с ГЕРБ, „Величие“ са обидени, че им пращат „контактьори“

От „Възраждане“ изпратиха изявление, в което заявиха, че единственото правителство, което ще подкрепят, е такова с мандат на „Възраждане“.

На момента „Величие“ не отказа категорично срещата за разговор.

Според Сачева правителството ще функционира след подписването на споразумение за споделена отговорност.

„Това е най-добрата формула и трябва да покажем с кого можем да работим и да преодолеем политическите си различия и партийните интереси“, поясни Сачева.

Тя разкри, че ИТН подканваха депутатите да се преместят в старата пленарна зала, но за сега парламентът ще заседава в новата зала на Партийния дом.

Вижте още новини тук