Начало Избор на редактора Какви условия постави ГЕРБ, за да има правителство (пълен текст от брифинга)

Какви условия постави ГЕРБ, за да има правителство (пълен текст от брифинга)

104
Бойко Борисов
Кадър: БНТ

Навръх рождения си ден Бойко Борисов даде брифинг – на третия ден след проведените извънредни парламентарни избори и само един ден, след като лидерът на ДПС Делян Пеевски го призова да събере всички евроатлантически настроени партии, за да бъде съставено правителство.

В следващия материал ви предлагаме текста на целия брифинг, който беше даден за медиите.

Репортери: Честит рожден ден, г-н Борисов!

Бойко Борисов: Дал Бог добро, има бонбонки! … Да сте живи и здрави и вие. Давай, Томиславе.

Томислав Дончев: Добре дошли, уважаеми колеги. Редно е да започнем от резултатите и моля да не се притеснявате – няма да повтарям числата, които от няколко дни се въртят във всички издания и във всички телевизионни екрани. По-скоро ще използвам малкото време, което имаме, да се опитам да направя анализ. Но преди това искам да кажа друго.

За нас тази победа е важна, всяка победа е важна, защото се случи след години опити на голяма част от политическата система и част от държавните институции, да фокусират усилията си за унищожаването на една политическа сила. Които очевидно се оказаха неуспешни. Повтарям – очевидно се оказаха неуспешни. И това се маркира и от резултата.

Също така искам да напомня, защото като че ли на моменти се забравя или има опити да бъде внушено нещо друго: Първият е първи! Първият е първи! Дори с един процент разлика, а не с десет пъти повече. Вторият е втори, третият е трети. В това състезание си има ред. Няма да показвам картата на страната. Това е травматичен жанр, но ви моля да обърнете внимание освен на всичко друго, но и на изборната география. Като за нас от особено значение е връщането на подкрепата в градове, където е трудно да се каже, че сме се представили убедително на местните избори. И тук ще маркирам: Варна, Видин, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Добрич, Русе. Градове, където печелим.

Всъщност това е още един аргумент на едно опорка, въртяна години на ред: че добрите ни резултати в страната се дължали на това, че имаме присъствие в местната власт. Очевидно е, че можем да показваме добри резултати и когато нямаме присъствие в местната власт.

Подобен анализ можем да направим и за София. Фактът, че печелим 9 района – Банкя, Нови Искър, Надежда, Връбница, Люлин, Подуяне, Кремиковци, Сердика и Панчарево. Което ние категорично го отчитаме, като сигнал за връщане на подкрепата.

От огромно значение е преференциалният вот, защото той показва персоналната подкрепа и качеството на кандидатите, които сме излъчили. Давам пример – в директен сблъсък колегата Назарян в конкуренция с г-жа Бориславова има 1000 преференции повече. Още по-впечатляващ е челният сблъсък на Георги Георгиев и Кирил Петков в Перник, където Георги има почти два пъти повече преференции почти от г-н Петков.

Интересен е анализът по общини, не само по избирателни райони. В 174 общини, повтарям – 174 общини, печели ГЕРБ-СДС. В 77 Движението за права и свободи, в 8 Българската социалистическа партия, „Възраждане“ – в 4, „Продължаваме промяната“ – в 3.

И тук имаме добър повод за анализ. Защото, ако броим резултатите в София за победа, другите две общини са Хитрино и Грамада, които категорично се оформят като центрове на либералната общност.

Толкова за анализа, при допълнителни въпроси, всички числа са тук.

Бойко Борисов: Анализът е ясен. Искам само на анализаторите да кажа, че ние още в деня на изборите казахме, че след като излезат резултатите – вчера евроизборите, днеска за парламент – тогава ше говорим. Защо? Защото, ако бяхме дали брифинг вечерта, както искахте вие, ние имахме над 80 депутата. Затова е хубаво да стане практика, след като излязат резултатите, тогава да се правят анализи, а не да се коментира защо не се говори. Ми защото има трансформация по системата, която е избирателната, според мен – несправедлива, защото има градове, в които стават депутати с 400 или 300 гласа, а с по 5-6 хиляди неизбран човек, примерно от нашата партия. Това преразпределение получава този резултат.

Второ, да кажа, че над 10-11 процента за двата избора разлика – в други години, нормалните години, означаваше абсолютно мнозинство. В най-тежката битка, която сме водили с БСП, бяхме тогава 33 или там някъде, БСП бяха 27. И това се водеше категорична победа – с няколко процента разлика се считаше категорична победа и задължително се правеше правителство.

Сега сме над 11 процента. Виждате разпределението в общините. И ние си задаваме въпроса ще има ли правителство, няма ли да има правителство? Много са ми интересни колегите, особено от по-малките партии, които още първия ден бързат да кажат първо, че няма да участват в правителство, и второ, че трябва да има правителство. В едно и също изречение. Да кажат, че са паднали, но ще поведат народа на революция. И че те могат да говорят от името на народа, но победителят не може да говори. Добре, ние не го и правим.

Има два варианта. И за да се включа в общия хор срещу социолозите, аз само бих молил, дори, ако приемат колегите от другите партии, последният месец [преди изборите] да няма социологически проучвания. Това ни изигра много лоша шега, защото месеци преди изборите новините излизането на социологическите агенции познаха за нас, но дадоха възможност на голяма част от нашите избиратели, топлото и хубаво време да го използват по друг начин. Защото въобще вие не говорехте за битка. Битката беше и заглавията ви бяха за второто място. Всички от нашата партия мислиха, и то така и се случи, че победата е категорична.

Какво мислиме да правим?

Тука действително е времето за държавници. Не е време нито за самохвалство, не е време нито за егоцентрици. Не е време и за противоборство между институциите. Отнасям се с голямо уважение от казаното от президента Радев, но той също е част от тази държава. В последните три години огромна част от времето бяха доминирани от негови правителства, с неговата благословия – Стефан Янев, ПП, Кирил, Асен, Денков, като служебни министри направиха партии и участваха.

Сиреч, не съм съгласен с тези, които казват, че се задавал нов проект и какво щяло да се случи. Не, ние знаеме, видяхме и си спомняме министрите, които излъчваше. Сега не могат да се преборят за Бойко Рашков в Перник. Къде са Шишков, Демерджиев? Знамена! От кой са излъчени? Кой им даде път в политиката? Катамарани, кораби – не помните ли? Кешове, за друг кеш говоря.

Тея времена все едно сте ги забравили и сега изведнъж се прераждаме… Напротив, аз съм за парламент, правителство, президентство по общите национални въпроси да има разбирателство.

Как е правилно според мен да се подходи? Защото пак всички казват: Не може да се направи правителство, няма и не искаме да се ангажираме, ама да не се ходи на избори.

Да, но тази система на преразпредление на гласовете, ни даде 11 процента разлика, но един депутат по-малко. И сега пак ‘сички казват: Ами, той, Бойко да се оправя.

Репортер: Е кой друг?

Бойко Борисов: Така. Затова се обръщам към всички лидери на партии: ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите не е време, защото виждате, светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света не намерят – и днес в Италия, Г-7, дано намерят, дано намерят противодействие, дипломация и успокоят света.

Ние сме били свидетели на карибски кризи, били сме свидетели на какво ли не, но действително сега времето е за мъдри мъже и жени.

Разбира се, не бих пропуснал, понеже те много обичаха да говорят за умните и красивите, че нашето (сочи към Рая Назарян) е и по-умно, и по-красиво. И Деница ги бие, и Теменужка ги бие. Пък за нас с Дончев да не говорим, то е показателно. И моята битка с Асен Василев, защото обичаха да изнасят тези работи, нали, когато бяха ала-бала се правеха тея неща.

Хубавите неща винаги идват от запад за България. Затова западна София така обиколихме откъм Кремиковци. Въпрос на време е всички да разберат и какво са направили в София. Въпрос на време е. Мисля, че това 6-7-8-месечно управление на Терзиев е пълна катастрофа за града. Освен проектите, по които ние работехме и метрото, разбира се.

Какво трябва да се направи и как ще постъпим ние? Това го обсъдихме с партията – ще излъчим преговорен екип. И се обръщам към всички колеги, това ще бъдат колегите, които са тук с мен – Теменужка, Рая и Деница. От понеделник ще се свържеме, ще поканим лидерите на всички партии, защото темите са две: едното е правителство, другото е парламент.

И ако може да се сложат на една плоскост, за да се работи паралелно, поради изострените отношения между лидерите, мисля че би било работещо.

Разбира се, цялата кампания, тук президентът е прав с черния ПР, гледахме се по билбордове и народът отговори на въпроса. Тука ми беха сложили, то още стои май, билборд – Денков, Борисов, Делян. И народът отговори. Сега могат да ги оставят и да пишат: „Първи, втори, трети“. Отговори на този въпрос даде народът. Това мога да ви кажа.

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам за премиер, просто, за да можеме да успокоиме възможностите за преговори.

Считам, че, ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилкват… защото, когато преди няколко месеца ви казах, че ние коалиция с ДПС няма да направиме, колегите не бяха почтени. Защото тея 9-10 месеца, когато работехме, всички работехме с ДПС. И то как го работехме? По всички важни теми си слагахме подписите, напомням на журналистите. Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов. Или, когато беше за плажове или нещо друго: Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов, и внасяхме в парламента. Подписите си, с имената си.

Всички сме се възползвали един от друг, за да може да работи парламентът. Дето се вика, от кухнята да ви кажа, защото не бяха прави. Цялата им кампания мина по този начин през месеците на избори, след като се разделихме в парламента, аз нямам нито един телефонен разговор, нито една среща с Делян Пеевски. Всеки си отиде по районите и се бихме. Стигаха до физически бой нашите избиратели.

А в същото време в центъра на София се прокламираше точно обратното. Не е почтено и не е правилно.

Единственият шанс да има правителство, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, той трябва да е доминиран по важните министерства от ГЕРБ – особено премиер, външен министър, отбрана. Това дават резултатите от изборите. И ако може с отговорните политици да влезем в диалог и да се намерят най-добри експерти, в първия мандат, единствено възможен, да се състави правителство.

Не се ли състави правителство с партията, победила с над 10-11 процента, експериментът с втория, третия, петия няма да се повтаря повече.

Сиреч, всички колеги трябва да знаят, че диалогът, компромисите, експертите са в първия мандат. Другият изход е септември на избори. Всички повтарят колко пагубно било и лошо. Или октомври, когато президентът назначи, не знам.

Хората имат нужда от правителство. нашите евроатлантически партньори имат нужда от стабилно правителство. Ние сме на вратата на сухопътен Шенген, за еврозона със сигурност, защото съм водил тези разговори с нашия водещ кандидат и тука е мястото е да кажем, че нашата партия, Европейската народна партия категорично срази всички останали и страховете или самодоволните констатации, че крайно-десни и еди-какви си, с изключение на Франция, не се сбъдна. Моите приятели от КДС биха двойно „Алтернатива на Германия“.

И между другото, Германия е един добър пример. Понеже с Фридрих Мерц, с моите приятели като говориме – вие, толкова голяма е разликата между вас и Шолц, що не правите предсрочни избори, като при нас? Нали ние сме страшни демократи – 120-130 милиона на всеки пет-шест месеца правиме. Той казва: „Германците не обичат това. Те избират и след четири години, ако са се справили, гласуват пак за правителство. Ако не са се справили, идва опозиция, идва тя на власт“.

Ние трябва да се опитаме за дълго да направиме правителство. Защо? Защото освен тези клиширани теми – сега, ако чукнете и видите, ще видите, че фискалният резерв е 6 и половина милиарда. Колко пъти ви предупреждавах в месеците за това? Колко пъти като кажеш: Бойко да се оправя с шест и половина във фискалния резерв, където – махни 3 и половина, четири не могат да се пипат? Това са факти. Вие сте грамотни, можете веднага да го проверите.

Тука въпросът не е… пак казвам. В други години,  с такава разлика днес щях да обявя правителство. Сега е време за държавници.

Преговорен екип, експертен кабинет, тези три направления: премиер, външни и отбрана ГЕРБ задължително трябва да има министър, ако има кабинет. Това е нашето решение като партия.

Готови сме на компромиси, готови сме на диалог, готови сме на разговори. Защото сега се трансформира цялата икономика на Европа във военна индустрия. Имаме огромни възможности там като държава. В земеделието, в сигурността. Да не говориме какво още може да се направи по регионите. Колегите в програмата са го заложили.

Аз друго, мисля че…

Репортер: Тоест сте категоричен, че не приемате тази протегната ръка от БСП и от ИТН, които говорят за надпартиен кабинет? Тоест, да не бъде партийна фигура премиер…

Бойко Борисов: Аз няма как да обясня за трети път на ГЕРБ, че категорично ще спечелят изборите, а ше слагаме премиер от други партии. Затова казвам: това е, което ни се полага като победители. Другата ръка – не едната, двете им давам, да се направи експертен кабинет. Моите и двете ръце са протегнати към всички, както чу. Защото с другите можеме да работиме по комисиите в парламента, по избор на ръководството на парламента, да успокоиме държавата и хората, да нормализимаре с президента отношенията – един диалогичен премиер.

Репортер: Г-н Борисов, рискувате ли да влезем отново в месеци безвремие с този преговорен екип, отново съставен само от дами? И криете ли се по някакъв начин зад този преговорен екип? Мария Габриел дали ще участва в него…

Бойко Борисов: Мария Габриел няма да участва в него, както виждате… Каза го няколко пъти, защото тя има друга работа, с други неща се занимава. Досега беше с нас и взимаше решения заедно с нас…

Репортер: И само да допълня нещо – а защо лично вие не вземете папката с мандата като победител? Все пак разликата не е малка и между първия и втория. Криете ли се зад преговорния екип, г-н Борисов?

Бойко Борисов: Доста такъв въпрос, който според мен не ви отива, но така сте решили, така сте го задали. Аз искам да се случи правителство  и след преговорния екип да се срещат лидерите, когато има какво да се прави. Сега какво да си говориме? ние още сме под напрежението на изборите. Затова дамите и то аз говоря за седмица време…

Защото в момента, в който ни се връчи мандатът, нямам никакъв проблем да ида да го взема. Следващите седем дни трябва да бъде гласувано правителство или отиваме на избори. И ако аз ‘неска кажа: „Аз ще водя всичко“, ше получиме обратна реакция. Защото те още не могат да приемат това, което видяхте зад гърба ни. Те до последно си мислеха, че им се полага всичко.

Те сега затова още ходят по селата и гората, защото още не могат да осъзнаят, че заради един вътрешен министър няма правителство тяхно сега.

Репортер: Г-н Борисов, готови ли сте за преговори с „Продължаваме промяната – Демократична България“?

Бойко Борисов: Разбира се, че сме готови! Те самите казаха, че дори опозиция – аз не ги съветвам, но тяхна работа, е да се водят преговори, защото, повтарям – светът е много разделен. И то стана клише вече евроатлантизмът, но нека, да речеме, ние с Брюксел, с Вашингтон, с нашите партньори неслучайно само в България дойде и председателят на победителя в Европа – Манфред Вебер. С кандидата от ЕНП Урсула фон дер Лайен. Имаме рядък шанс с правителство.

Плана за възстановяване – вече парите се губят. Страшно много милиарди са загубени вече в следствие на този 9-месечен експеримент. Нека и те да понесат това, което аз понесох – победител на изборите с един министър. Лесно ли ми е било да обяснявам на партията или на Соня и на колежката ѝ: Защо така?

Еми, защото това беше единственият начин да има правителство. А сега, единственият начин да има правителство, е този. Друг начин няма.

Репортер: … погледнете към провинцията. Имате кмет като Живко Тодоров, като Димитър Николов. Ето до вас седи един кмет, който се превърна в Конфуция на ГЕРБ. Имате ли вече наум кой ще предложите…

Бойко Борисов: Имам…

Репортер: …за председател на парламента?

Бойко Борисов: Имам, но понеже той излиза първо в „Пик“, зася съм го заключил само в моята глава.

Репортер: … в посолството… обадихте ли се в американското посолство?

Бойко Борисов: Всички евроатлантически партньори, даже сега като влизах, Роберта Мацола се обади. ГЕРБ в момента и възможността да имаме стабилно правителство след тази победа и в този размирен свят е действително в очакването на всички наши партньори – в Европа, в Америка, навсякъде. Благодаря!

Репортер: Г-н Борисов, кого ще предложите, след като сте обсъдили с партията си, на лидерите на партиите, с които ще се срещне преговорния ви екип в понеделник, за премиер, защото със сигурност ще ви питат кой ще поведе този кабинет, който искате дълго да работи?

Бойко Борисов: Мисля, че не е коректно и не е в полза на преговорите от вас да разбират, а в същото време да им казваме, че обсъждаме. Ние ще предложиме варианти и то за това се водят преговори. Да си седнат, всеки да си каже какво, как, да намериме компромис.

Репортер: Г-н Борисов, има нов участник на политическата сцена – партия „Величие“. Изненадан ли сте от техния висок процент?

Бойко Борисов: Не, аз не може да ме изненада нищо вече в българската политика, защото действително има озадачаващи неща. Вълни и след това падения и то огромни падения. Огромни вълни, огромни падения. Вие помните само преди 6-7 месеца г-жа Ваня Григорова щеше да стане, ако не бяха ала-бала нещата, кмет на София. Сега не могат да минат два процента. Как си ги представяте, защо? Това са много, много въпроси и аз ще ви го обясня по един начин, който мисля, че най-много хората ще го разберат. В петък е европейското първенство по футбол, ще има милиарди зрители на първия мач. В сряда четвъртък вече ще се гледат на половина, ще ни втръснат и ще си подбираме кои мачове да гледаме. След 11 избора това състезание вече омръзна и затова е ниската избирателна активност и още по-ниска ще бъде.

Помните ли, че ви казах, че ако продължаваме така, ще има 21 души, гласували за ГЕРБ, 15 за ДПС, 14 за ПП, ако така продължиме. Това състезание втръсна. И да дойдат, виждате, идват нови играчи, явяват се, излизат на сцената след това, по един или друг начин, приключват.

Не трябва да го правим това, просто не трябва да втръсваме на хората. Тези, които управляват, трябва да управляват, да си понасят пасивите, да си взимат активите и тогава, когато дойдат изборите, да бъдат наказани или поощрени. Така съм ставал три пъти премиер – с резултати. Видими.

Репортер: Искам да ви попитам, дали на ДПС бихте предложили място в изпълнителната власт […] И втори въпрос: Дали с ДБ ще бъдат възможни преговорите след оттеглянето на Христо Иванов от политиката? И за председател на парламента очаквате ли пак с нови разправии да бъде избран?

Бойко Борисов: Неслучайно започнах с това, че времето е за държавници и отговорни хора. След като се проведат на ниво консултации с тези екипи, ще чуеме какво желаят отделните партии, за да подкрепят подобно правителство. Сега как да ви отговоря, след като ви отговорих, че над месец не знам какво мислят и аз чета това, което говорят. За Христо Иванов – съжалявам – аз от години работя с него, но той си е малко такъв, като види на зор и предпочита по-спокойно. Съжалявам за него.

Репортер: Кирил Петков е казал: „Гледайте реванша“. Не знам за какъв реванш говори…

Репортер: Казал е, че каквото и правителство да направите, ще бъдат опозиция. Какъв е коментарът ви?

Бойко Борисов: Ше видиме и реванша тогава. Ние ясно казахме, че така както сме работили по ДПС по политики, така както предлагаме на всички партии по политики да работиме и да съставиме едно експертно правителство, това е наше право. В същото време, с подобни изказвания, ще отидеме на избори, ако всички разсъждават по този начин, в понеделник ни го съобщят на преговорните екипи и реваншът ще е когато определи президентът. Ако това е начин на политика, аз мисля, че на реванша, още повече ще ни наказват хората, защото пак същото ще се получи. Кой реванш, с кое? Негова работа, съжалявам.

Репортер: ДПС очевидно е ябълка на раздора. Това беше и в досегашния парламент…

Бойко Борисов: Не, досега не беше така.

Репортер: Делян Пеевски има несиметрично голяма власт. Възможно ли е да направите фронт антиДПС, да изолирате ДПС от властта, да отправите такава оферта към ПП-ДБ, към ИТН, към БСП включително? Възможен ли е такъв вариант за вас?

Бойко Борисов: Пак няма да ни стигнат гласовете. Корнелия Нинова я чух ясно да казва: „Никога с БСП“. Какво да говоря с нея? Тя ясно го каза.

Репортер: Значи БСП отпада от играта…

Бойко Борисов: Така, и другото е аритметика. Смятайте и ще видиш, че не излиза. Вече ние с ПП-ДБ, за съжаление казвам, двете партии не можеме да направиме правителство. И това е можем…

Репортер: БСП са съгласни за надпартиен кабинет…

Бойко Борисов: Освен това, излязоха всички организации, които бяха на изборите в България като наблюдатели и казаха, че изборите са честни, демократични и правилно проведени. Кое е асиметрично? В случая ДПС са втори.

Репортер: Делян Пеевски има асиметрично голяма власт в институциите – в прокуратурата, в регулаторите….

Бойко Борисов: Не знам това да е така. Регулаторите се избираха, когато ГЕРБ беше по време на управление и ако внимателно прегледате нещата, ще видите, че имаше и от „Атака“, и от БСП и от всички партии във всички регулатори, за да може – и между другото, това е правилният сега сценарий за избор на регулатори. Не беше правилно това, което предлагаха колегите от ПП и ДБ – ние с Петков да разделиме всичко на две. Това не беше правилно. Това тогава щеше да е асиметрична власт в независими регулатори и всичко останало. Благодаря ви. Друг.

Репортер: Как виждате участието на България в тази трансформация на Европа, за която вие ясно идентифицирахте като проблем и по време на предизборната кампания, и тук, пред нас? И другият ми въпрос е: Казахте, че г-жа Мецола ви се е обадила и другите големи лидери от Европа са ви поздравили – а някой от нашите политически лидери поздрави ли ви за победата, обади ли ви се? Това все пак е култура. Благодаря ви, Георги Пашкулев, БГНЕС.

Бойко Борисов: Да, но имам пък културата личните неща да не ги споделям, което ме предизвиква с лъжи. Затова го казвам… Вие кажете там…

Репортер: Г-н Борисов, казахте че ще преговаряте с всички. На какви компромиси сте готови, за да има експертно правителство? И ели възможно партии и формации, които са далеч от определението за „евроатлантически“ да получат места в изпълнителната власт?

Бойко Борисов: Не. Не. С колегите от „Възраждане“ може да се говори за парламентарната власт, участие в комисии, както и досега имаше, разпределение на комисии. Затова казах – с всички партии трябва да се намери диалог в парламента. Таке че тези две задачи ще вървят успоредно.

Репортер: А „Величие“ и ИТН отпадат ли?

Репортер: „Величие“ и ИТН – какви са позициите ви за тях?

Бойко Борисов: „Има такъв народ“ гласуваше по евроатлантическите теми винаги с нас и ПП-ДБ, но техният лидер ще прецени как да действат. Пак казвам – отговорността е на всички.  Ако всички подходят, както би казал Петков, излиза, че ние отиваме на избори, да сме опозиция всички. И на следващите избори това ще се случи.

Репортер: Тогава защо отхвърляте кабинет между ГЕРБ, ДПС и ИТН?

Бойко Борисов: Не, не отхвърлям. Но не мога да говоря от тяхно име. Не съм разговарял с тях, според мене разговорите трябва да се водят в парламента от преговорните екипи и ако има разбирателство по теми, тогава ще се събереме лиерите, ще излеземе и ще кажеме: Такова експертно правителство, с такъв състав сме готови политическите партии да подкрепиме. И може да се подпише единствено и само – 1,2, 3, 4, 5 и 6 какво се прави. Аз също държа на думата си, че в коалиция с ДПС не влизам. С тях сме партнирали, те са много отговорни по теми, няма мърдане като кажат и ако намериме и други такива съратници, ще има правителство. Ако няма…

Репортер: Само с тях не влизате в коалиция или никога с тях…?

Бойко Борисов: Никога не съм казал такова нещо. Вие преди малко ми цитирахте, ако не се лъжа, че Кирил Петков е казал, че ще има реванш, нали така, и че щели да бъдат опозиция…

Репортер: Питам за ДПС, г-н Борисов. Само двете партии не влизате в коалиция или въобщене влизате в коалиция с ДПС?

Бойко Борисов: Едно експертно правителство не може да работи като коалиционен формат. Защото сме много различни като партии. Но ако се разчертае рамка, която, и политики, тези, които сме съгласни, които биха се евентуално съгласили, биха били държавници е точната дума, сме готови да работиме с тях.

Репортер: Как ще оцените представянето на ГЕРБ на тези избори при условие, че изгубихте близо 100 хил. избиратели?

Репортер: 130…

Бойко Борисов: Първо, рекордната… тя ще става… това е предпоследен рекорд. Ако това, което Петков, е казал е вярно, и другите повторят същите думи, следващата ще бъде новият рекорд. Защото нищо няма да се получи. При нас проблемът дойде по няколко направления. Първо, това, че мачът беше предрешен. Всички само това говорехте колко нараства разликата – 7, 8, 9, 10, 11… Второто, черната кампания, както и президентът Радев каза. Особено в смесени райони, особено там, където примерно нашите симпатизанти не се харесват с ДПС. Това, което ежедневно набивахте вие като медии: ГЕРБ-ДПС, ГЕРБ-ДПС, накара тези симпатизанти да не отидат да гласуват. Това са няколко причини.

Репортер: Г-н Пеевски обаче, нееднократно намекна, че иска ДПС да има роля в изпълнителната власт и да има реална власт. Как тогава, ако нямате коалиция…?

Бойко Борисов: Ако ме питате, той въобще не го намеква. И резултатите като втора политическа сила му дават правото да си го говори. И никой не му е виновен на никого за това, че са дали такива слаби резултати. Те ги дадоха не заради нас, дадоха ги заради слабата работа, на държано ниво. Ако те имаха добри кметове, щяха сега бастионите им да са тез градове. А те и на градовете, където имат кметове ПП и ДБ, загубиха. Помните ли колко се радваха на Пазарджик, на Варна? Е, к’во се случи?

Репортер: Идеята беше по-скоро, ако ДПС изискат от вас им дадете министерства, бихте ли го направили?

Бойко Борисов: Аз не мога да говоря нищо сега. Защото не знам кой какво би искал.

Репортер: Г-н Борисов, склонен ли сте все пак на правителство на малцинството, ако ДПС каже…

Бойко Борисов: Искате да кажете с 68 от 240…

Репортер: … и някоя друга партия евентуални, например ПП-ДБ.

Бойко Борисов: Те колко депутати имат?

Репортер: 39

Бойко Борисов: Значи 60 и 30… пак не стига. И с това малцинство как ще изберем председател на парламента, когато от другата страна са ДПС, БСП, „Възраждане“, ИТН и „Величие“? Не са въпросите… Разбирам какво питате, но проиграхме този шанс заради тях. Ако те бяха повторили резултата си – сега да имаме 121, тоя въпрос беше логичен, на колегата му беше логичен. Ако те поставяха условията „без ДПС“, е логичен, но сега, ние и трите правиме сравнително малко стабилно евроатлантическо мнозинство, както се говореше.

Репортер: Г-н Борисов, при един реванш на Кирил Петков, очаквате ли Румен Радев да създаде политически проекти и съответно да реши нещата, така да се каже…?

Бойко Борисов: Пак казвам. Скрито или неофициално, но всичко, което мине през него, направи политически партии. Нали това го видяхме. Стефан Янев му беше премиер два пъти, направи „Възход“. След това направи Кирил министър, Асен министър, Денков министър, след това направиха ПП и ДБ. Не съм ги направил аз. Той ги направи. През другото време управляваше през служебни правителства. Какво му е в главата, не знам.

Репортер: Очаквате ли в такъв случай, метафорично казано, летецът да победи пожарникаря?

Бойко Борисов: Кой ви кара да задавате такива въпроси, просто не знам, но…? Други въпроси има ли, че…? Кажете вие, най-последната.

Репортер: Г-н Борисов, въпреки първото място на ГЕРБ, все пак губите над 100 хил. гласа спрямо предните избори…

Бойко Борисов: Айде да не гледаме какво губиме. Бием над 11 процента, така че  и тая приказка „губят“. Губиме, защото казах ви причините…

Репортер: Ще има ли някакви промени в партията след този резултат?

Бойко Борисов: В смисъл, за да биеме с по 21, 30 на следващия?

Репортер: Не за да биете на следващите избори, а заради този резултат?

Бойко Борисов: Ма аз съм много доволен от резултата, бе. 11 процента на прекия си противник в изборите. Да се чувствам виновен, че съм ги победил толкова? Искате ли да ви отговоря по друг начин. Ако картата зад нас си я представете, аз не знам ПП какъв цвят са, червен, жълт, син със сигурност не са, картата зад мене е в техния цвят. Днеска знаете ли какво щеше да бъде? Щяха да казват: Борисов безалтернативно, само да ни подкрепят. С никакви министри, с нищо. Още ми е пред очите Атанасов, беше в Нова телевизия, и там колегите ви го питат: Добре, ама той е първа политическа сила? Той: Не, не, трябва да ни подкрепи без нищо. Представяте ли си Корнелия Нинова да е червена картата какво щеше да говори? Ние имаме прекрасен резултат и ако искаме всички партии да имаме по-добри резултати, трябва да направиме правителство. За да може след това едни да падат, едни да се вдигат, в зависимост от работата. Сега само отиваме по един и същи начин на избори.

Репортер: В този ред на мисли, очаквате ли и други оставки сред ПП-ДБ, тъй като вече видяхме Христо Иванов?

Бойко Борисов: Аз не давам да се месят в моята партия и не се меся в ничия друга партия. За Христо Иванов казах, че съжалявам.

Репортер: Г-н Борисов, знаете ли защо г-н Росен Желязков се отказа да стане евродепутат?

Бойко Борисов: Той има друга, по-отговорна работа.

Репортер: Ще ни я споделите ли?

Бойко Борисов: Не. Желая ви хубав ден. Запомнете след следващите избори, когато излязат резултатите … за да не  упражняват пак: Некой се скрил, не иска да говори, били нервни…