Начало Свят Европа ще облага почти двойно китайските електромобили. Пекин протестира

Европа ще облага почти двойно китайските електромобили. Пекин протестира

74
Електромобили
Снимка: pixabay

Европейската комисия обяви, че планира въвеждането на вносни мита на китайските електромобили в размер от 17 до 38 процента.

Комисията, която управлява търговската политика на ЕС, съобщи, че новите мита ще влезат в сила от юли и ще бъдат различни за различните производители.

Примерно за BYD е предвидена ставка от 17,4%, за Geely – от 20%, а за SAIC – от 38,1%.

Митата за други компании, участващи в разследването на ЕК относно получаването на незаконни държавни субсидии, ще бъдат от 21%, докато за тези, които не сътрудничат, те ще бъдат 38,1%.

ЕК посочва, че въвеждането на новите мита е необходимо поради конкурентното предимство, което китайските компании имат, използвайки незаконни субсидии от държавата.

Ефектът от налагането на тези мита ще бъде ограничен във връзка с макроикономическата ситуация, според главния икономист за Европа в Capital Economics, Андрю Кънингам, цитиран от БТА.

През последните 12 месеца в ЕС бяха внесени 440 000 китайски електромобила с обща стойност от 9 милиарда евро

, което представлява около 4% от разходите за автомобили на европейските домакинства.

Целта на новите мита не е да блокират търговията, а да ограничат бъдещия растеж на вноса на китайски електромобили, изтъква експертът.

Това е важна промяна в търговската политика на ЕС, който досега не е прибягвал до подобни мерки за важна индустрия като автомобилната, и нито е прилагал наистина протекционистични мерки като тези.

Министърът на енергетиката на Испания Тереса Рибера посочва, че автомобилният сектор е много важен и трябва да се адаптира към трансформацията и да продължи в този растежен път.

Ако има нарушения на търговските правила, трябва да подкрепим предложенията на ЕК, казва министърът.

Китайският външен министър отреагира остро на съобщението на Европейската комисия, казвайки, че въвеждането на митата нарушава пазарните принципи и правилата на международната търговия, както и че ще нанесе вреда на икономическите отношения между Китай и ЕС.

Китайският производител на електрически автомобили Nio изрази категорично противопоставяне на предложението на ЕК, наричайки го форма на протекционизъм, но потвърди ангажимента си към пазара на електрически превозни средства в Европа.

Новите мита, наложени от Европейската комисия, ще влязат в сила от юли и ще бъдат различни за различните производители, включително BYD, Geely и SAIC.

Решението на ЕК е част от разследването, започнато през миналата година, свързано с големите субсидии, които китайското правителство предоставя на производителите на електрически автомобили.

Китайските компании са в по-избраник положение от конкурентите си, защото използват незаконни държавни субсидии

, казва съобщението на Европейската комисия.

От китайското външно министерство също се изрази против въвеждането на митата, наричайки го протекционизъм и казвайки, че това ще навреди на икономическите и търговски отношения между Китай и ЕС.

Също така, китайският производител на електрически автомобили „Нио“ заяви, че въпреки противопоставянето си към митата, остава ангажиран с пазара на електромобили в Европа.

Новите мита, въведени от Европейската комисия, са част от стратегията на ЕС за ограничаване на вноса на китайски електромобили и защита на своя автомобилен пазар.

През последните 12 месеца е било внесени значително количество китайски електромобили в ЕС, което налага въвеждането на новите мита.