Начало Свят Възходът на крайната десница в Европа: Коментар на западните издания

Възходът на крайната десница в Европа: Коментар на западните издания

49
Лидерите на крайнодясната "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел (в средата) и Тино Хрупала се радват след обявяването на предварителните резултати от изборите за ЕП
Лидерите на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел (в средата) и Тино Хрупала се радват след обявяването на предварителните резултати от изборите за ЕП на 9 юни. Снимка: АП/БТА

През годините ЕС държи националистическата крайна десница на периферията на политиката, но с последните избори за ЕП техният влияние може да се увеличи и да блокира общите политики на ЕС. Западните издания анализират събитията, обобщава БТА.

Сесията на Европейския парламент започва през юли, като се очаква проевропейските консервативни партии да бъдат най-голямата група. Популистките и крайнодесните сили, въпреки че са по-много, имат различни възгледи по различни въпроси, което може да забави вземането на законодателни решения, свързани с климата и селското стопанство.

ЕС е създаден за предотвратяване на конфликти като Двете световни войни и Холокоста. Общият пазар помага на Европа да се конкурира на международно ниво и да въведе регулации за различни сфери като защита на данните и въглеродните емисии.

Демократичните институции в някои европейски страни са изправени пред заплахи, въпреки усилията на ЕС в областта на сигурността и стабилността. Подкрепата за Украйна е от съществено значение, но разделенията по отношение на страната могат да затруднят бъдещите дебати.

Крайната десница в Европа се разделена по въпроса за Украйна, което усложнява съвместната работа на европейско ниво. Очаква се крайнодесните сили да активизират своите позиции в ЕП и извън него.

Британският вестник „Гардиън“ анализира резултатите от изборите за ЕП и отбелязва нарастването на крайнодясните сили в различни европейски държави. Макар да има успехи, крайната десница не постига пълните победи, които се надява, но засилва присъствието си в ЕП.

Политиците и анализаторите очакват промени в американско-европейските отношения след резултатите от изборите за ЕП. Въпреки разделенията, подкрепата за Украйна ще продължи, но може да има напрежение в двустранните отношения.

Бъдещето на Европа може да е предизвикателно, но не катастрофално, като настоящият момент предизвиква реорганизация в Брюксел за следващите години. Вижте повече новини от целия свят тук