Начало Новини Умерен кандидат за президент на Иран разкритикува строгите правила за женското облекло

Умерен кандидат за президент на Иран разкритикува строгите правила за женското облекло

64
Умерен кандидат за президент на Иран разкритикува строгите правила за женското облекло

Умереният кандидат за президент на Иран Масуд Пезешкиан отправи предпазливи критики към строгите правила за женското облекло и носенето на забрадки, предаде ДПА. 

Жените са наказвани, защото облеклото им не съответства на правилата, казва Пезешкиан, който е бивш министър на здравеопазването, в интервю, публикувано в днешния брой на в. „Хамихан“. 

„Дали вината е в нас – че не сме ги възпитали правилно, или те трябва да бъдат обвинявани? Виновни сме ние и сами трябва да решим проблема“, допълва Пезешкиан. 

Напоследък все повече и повече жени умишлено игнорират строгите правила за облекло и твърдолинейните религиозни политици се опитват да се преборят с тази тенденция. Парламентът прие нов закон, предвиждащ драконови наказания, но той все още не е влязъл в сила. От месец насам полицията засили контрола си за спазване на правилата. 

Според Пезешкиян не може правата на хората да се пренебрегват и същевременно да се очаква те да мълчат. „Когато правата на хората не се зачитат, те протестират. Ако разберем това и го приложим в обществото, ще можем да решим проблемите“, казва той в интервюто за „Хамихан“.

Списъкът с кандидатите за президентския пост бе одобрен в неделя. В изборите, които са насрочени за 28 юни, ще се надпреварват осем политици. Сред консерваторите за водещи кандидати се смятат председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф и бившият главен преговарящ в ядрените преговори – Саид Джалили.

Изборите се произвеждат след смъртта на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер на 19 май.