Начало Свят България се нареди сред държавите, които призовават „Хамас“ да приеме предложението на...

България се нареди сред държавите, които призовават „Хамас“ да приеме предложението на Байдън за примирие

64
"Хамас" изстреля ракети към Тел Авив
Снимка: БТА

САЩ и други страни по целия свят, включително нашата страна, България, канят палестинската групировка „Хамас“, която управлява ивицата Газа, да приеме предложението на президента на САЩ Джо Байдън за постоянно примирие в региона, съобщава Белият дом.

Общо изявление беше публикувано от представители на лидерите на множество държави, включително Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Тайланд и Франция.

„Като ръководители на страни, които са сериозно загрижени за съдбата на заложниците, задържани от „Хамас“ в Газа, включително много граждани на нашите държави, ние пълноценно подкрепяме инициативата за прекратяване на огъня и споразумението за освобождаване на заложниците, което в момента е на преговорна маса, съобразно предложението на президента Байдън на 31 май 2024 година. Не можем да губим време. Призоваваме „Хамас“ да приеме това споразумение, което Израел е готов да изпълни, и да започне процеса на освобождаване на нашите сънародници“, цитира се в изявлението.

„Отбелязваме, че това споразумение ще доведе до незабавно прекратяване на огъня и възстановяване на Газа, като осигури гаранции за сигурността на израелци и палестинци, като отвори възможности за дългосрочен мир и двудържавно решение.

В този критичен момент призоваваме лидерите на Израел и на „Хамас“ да направят всички необходими последни стъпки за приключване на това споразумение и да осигурят облекчение за семействата на заложниците, както и за гражданите от двете страни в този ужасен конфликт, включително за цивилното население. Време е войната да приключи, а това споразумение е необходимата отправна точка“, допълва се в изявлението.

Още международни новини – четете тук