Начало Свят Световни лидери се събират, за да отбележат 80-годишнината от съюзническия десант в...

Световни лидери се събират, за да отбележат 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия

49
Френският президент Еманюел Макрон се ръкува с ветеран от съпротивата срещу нацистката окупация в навечерието на 80-та годишнина от Десанта в Нормандия
Френският президент Еманюел Макрон се ръкува с ветеран от съпротивата срещу нацистката окупация в навечерието на 80-та годишнина от Десанта в Нормандия. Снимка: АП/БТА

Лидери от целия свят ще се обърнат към събитията по повод 80-тата годишнина от Десанта в Нормандия, където съюзническите сили изпълниха храбрия си план за освобождаването на Европа по време на Втората световна война.

Процесът започва успешна кампания за свалянето на нацистката Германия.

Сред водещите фигури, които ще присъстват, са американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, украинският президент Володимир Зеленски, британският крал Чарлз Трети и членове на нидерландското кралско семейство.

Ветераните също ще бъдат част от събитието, посочи Асошиейтед прес.

Руският президент Владимир Путин не ще присъства поради международна изолация, следваща руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., и поради това не е поканен за церемониите тази година.

На 6 юни 1944 г. съюзническите сили извършват масивен десант в Северна Франция, което предвещава освобождението на Франция и Западна Европа от нацистката власт.

Да си спомним за Десанта в Нормандия: Ключови факти и цифри за инвазията, която промени хода на Втората световна война

Операцията „Нептун“ – официалното име на десанта в Нормандия – е значим момент в историята на войната. Денят „D“ остава запомнен с хилядите жертви и ожесточените битки по нормандското крайбрежие, където съюзническите войници се сблъскват с жестока германска отбрана.

Преди 80 години над 150 000 войници тръгват към Северна Франция от Портсмут в Обединеното кралство. Съюзническите сили в Деня „D“ включват войски от САЩ, Великобритания, Канада, Полша и Франция.

Церемониите ще се проведат на плажа в Сен Лоран сюр Мер, известен с името „Омаха“.

Запазете връзка за повече информация!

За още международни новини посетете този линк