Начало Любопитно Да си спомним за Десанта в Нормандия: Ключови факти и цифри за...

Да си спомним за Десанта в Нормандия: Ключови факти и цифри за инвазията, която промени хода на Втората световна война

74
Десантът в Нормандия
Американски десантен кораб сваля войници на плажа Омаха, 06 юни 1944г./ Снимка: Уикипедия

Десантът в Нормандия (познат също като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх, част от Втората световна война. Тя е най-голямата по мащаб инвазия в Нормандия, откриваща втори фронт в Европа.

По време на Десанта са използвани огромни армади от кораби, пехота, самолети и превозни средства, които разбиват защитата на Адолф Хитлер и променят хода на войната.

Днес ветерани и световни лидери се събират в Нормандия, за да отбележат 80-ата годишнина от Десанта. В чест на това събитие представяме подробен преглед на това как се развива операцията:

КОЙ УЧАСТВА

Близо 160 000 съюзнически войници нахлуват в Нормандия на 6 юни 1944 г. От тях 73 000 са от САЩ, а 83 000 от Великобритания и Канада. Сред тях са и френски войници под ръководството на ген. Шарл дьо Гол. Те се сблъскват срещу 50 000 германски сили.

Над 2 милиона съюзнически войници, моряци, пилоти, медици и други от десетки страни участват в общата операция „Овърлорд – битката за Западна Франция“, започваща в „Деня Д“.

МЯСТО И ВРЕМЕ

Най-голямата морска инвазия в историята започва в 6:30 сутринта на 6 юни. Пяти плажа с кодови наименования: „Юта“, „Омаха“, „Голд“, „Джуно“ и „Суорд“ се участват в операцията. Действията включват и спускане на войници с парашути върху стратегически германски обекти и различни маневри край брега.

Около 7000 кораба и десантни съдове участват в операцията, подкрепени от близо 11 000 самолета. Това е най-голямата морска десантна операция по време на войната, реализирана с успех благодарение на американското превъзходство по море и въздух. Тя помага за откриването на втори фронт в Европа.

ДЕЗИНФОРМАТИЦЯ ОТ ПРОТИВНИКА

Съюзниците вложили огромни усилия, за да подведат германците, като ги убедят, че нахлуването ще бъде край Кале, а не в Нормандия. Те създават фалшива 1-ва американска група армии в Кент, изграждат фиктивно оборудване и пускат неверни радио съобщения. Тактиката им води до успех, като немците се съсредоточават в Кале и недооценяват обстановката в Нормандия.

Множество манекени с парашути са изхвърлени над различни зони, за да объркат германците по време на Деня на Десанта.

МНОГО ЖЕРТВИ

САЩ губи 6603 бойци, включително 1465 убити, в Деня на Десанта. Англичани и канадци страдат около 4000 загуби, сметнати между убити, ранени и безследно изчезнали.

В последвалата битка за Нормандия 73 000 съюзнически войници са убити, а 153 000 са ранени. Около 20 000 френски цивилни граждани са жертви на бомбардировките по време на тази операция.

Точните загуби на германците не са известни, но историците предполагат между 4000 и 9000 мъже са били убити, ранени или изчезнали само в Деня на Десанта. Германия погребва 22 000 войници около Нормандия.

Източник: „Асошиейтед Прес“, ВВС,

Вижте още любопитни новини тук