Начало Свят След акцията с ковчези в Париж: Русия се закани да стреля по...

След акцията с ковчези в Париж: Русия се закани да стреля по френски инструктори

94
Кремъл
Снимката е илюстративна

След проведената в Париж акция, където ковчези с надпис „Френски войници от Украйна“ бяха наредени край Айфеловата кула, Кремъл заплаши да изстрелва по френски бойци.

Днес Кремъл не изключи възможността руските въоръжени сили да атакуват френски инструктори, които се предлага да бъдат изпратени в момента в Украйна между Париж и Киев, съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

Говорителят на руското президентство, Дмитрий Песков, заяви: „Никой инструктор, който участва в обучението на украинските военни, няма да бъде в безопасност.“

Независимо дали са френски или не“, добави той.

Миналата седмица главнокомандващият на украинската армия, Олександър Сирски, обяви, че Франция скоро ще изпрати инструктори за обучение на украинските войски, които се борят с руската инвазия от февруари 2022 г.

Ковчези с надпис „Френски войници от Украйна“ бяха разтоварени в Париж от български бус

Въпреки това украинското министерство на отбраната заяви, че изпращането на инструктори все още се обсъжда с Франция и други държави, отбелязва АФП.

Официално Франция няма военен персонал, който да обучава украинските сили в Украйна или да им помага.

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, повдигна множество пъти въпроса за изпращането на западни сили на помощ на Киев, което предизвика противоречия сред съюзниците му и настрои против Русия.

Предложението за европейска коалиция от военни инструктори, обучаващи украинските войски в Украйна, е на масата, но не изглежда близо до осъществяване поради опасенията на много държави относно реакцията на Москва, споменава АФП.

България отново с неясни позиции – този път за срещата на върха на НАТО. Радев предвеща „ядрен армагедон“

Едновременно украински ракети удариха ферибот в Крим и петролен терминал в руския Краснодарски край, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили.

През последните 24 часа бяха поразени пет формирования на руската жива сила, четири системи за противовъздушна отбрана, артилерийска система и два склада за боеприпаси.

Според Укринформ ударът по система за противовъздушна отбрана С-300/400 в руската област Белгород бе изпълнен с американска артилерийска ракетна система ХАЙМАРС (High Mobility Artillery Rocket System/ HIMARS).

Същевременно се потвърди, че Италия се подготвя да предостави на Украйна втора система за противовъздушна отбрана, стана ясно от Франс прес. Текущата задача на Киев е да получи помощ от западните държави за засилване на контрола си над украинското небе, срещу нарастващите руски бомбардировки.

„Италианският министър на външните работи Антонио Таяни потвърди, че страната ще достави на Украйна втора система за противовъздушна отбрана SAMP/T“, заяви началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак в „Фейсбук“.

Споделяне на още новини от деня – тук