Начало Новини Седмицата на изборите за Европейски парламент ...

Седмицата на изборите за Европейски парламент Подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" продължава да спада, показва проучване

64
Седмицата на изборите за Европейски парламент
                                                                                                Подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" продължава да спада, показва проучване

Според последното социологическо проучване германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) продължава постепенно да губи подкрепа сред обществеността, след като се сблъска с редица неуспехи, предаде ДПА.

В публикувано днес проучване на института „Инза“ (Insa) по поръчка на вестник „Билд“, 15,5 % от анкетираните заявяват, че биха гласували за АзГ, ако федералните избори се проведат тази седмица.

Това би поставило партията зад социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, които са на второ място с 16 процента.

Консервативният блок ХДС/ХСС – две партии, които на практика действат като една на национално ниво – остава най-силен с 30,5 процента.

АзГ беше разтърсена от скандали през изминалите седмици, след като на водещия кандидат на партията за европейските избори – Максимилиан Кра, беше забранено да прави публични изявления, след като заяви, че не всички членове на нацистките паравоенни сили СС са били престъпници.

Вторият кандидат на партията за европейските избори, Петер Бистрон, също се оттегли от кампанията, след като домът му в Берлин беше претърсен от полицията. Срещу Бистрон се води разследване за пране на пари и подкуп, а за него се твърди, че има връзки с проруски мрежи.

Инза съобщи, че „Зелените“ и либералната Свободна демократическа партия – двамата коалиционни партньори на Шолц – имат съответно 12% и 5 процента.

Твърдолявата „Левите“ е с 3,5 процента.

Около 7,5 % от анкетираните заявяват, че биха гласували за новосформирания радикално ляв „Съюз Сара Вагенкнехт“ (ССВ).

Институтът е анкетирал 2 002 граждани между 31 май и 3 юни.