Начало Свят Нова ескалация: Москва предупреди САЩ за „фатални последици“, ако техни оръжия стрелят...

Нова ескалация: Москва предупреди САЩ за „фатални последици“, ако техни оръжия стрелят по цели в Русия

59
Война в Украйна оръжия
Снимка: БТА

Днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди, че САЩ биха могли да се изправят пред „фатални последици“, ако игнорират предупрежденията на Москва относно използването на оръжия, предоставено от САЩ на Украйна за атаки върху Русия, съобщи Ройтерс.

Рябков направи това коментирайки решението на президента на САЩ Джо Байдън от миналата седмица да разреши употребата на оръжие, доставено от САЩ, за атаки върху Русия в контекста на нападенията в Харковска област.

Той призова американските лидери да не допускат грешки, тъй като подценяват сериозността на възможния отговор, който може да последва. Този коментар беше цитиран от РИА Новости.

Рябков се позова на думите на Владимир Путин от миналата седмица, когато руският президент уведоми, че действията на НАТО рискуват сериозно увеличаване на конфликта.

Според него западните страни биха били пряко засегнати от използването на украинско оръжие за нападения в Русия, тъй като това ще изисква сателитна, разузнавателна и военна подкрепа от Москва.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Съюзът има правото да помага на Украйна да защитава собственото си право на самозащита, но това не ги прави страна в конфликта.

Рябков също така предупреди, че опитите на Украйна да нацели руските радарни системи за ранно предупреждение ще бъдат блокирани, а Москва може да отговори асиметрично на такива действия.

Источник от украинското разузнаване информира миналата седмица, че украински дрон атакува радар с широк обхват в Русия, който е част от руската система за предупреждение за ядрени атаки.