Начало Свят Клаудия Шейнбаум, изследователка с българско потекло, спечели президентските избори в Мексико

Клаудия Шейнбаум, изследователка с българско потекло, спечели президентските избори в Мексико

94
Клаудия Шейнбаум
Клаудия Шейнбаум/ Снимка: БТА

Кандидатката на водещата партия в Мексико Клаудия Шейнбаум спечели ясна победа в президентските избори с 58% от гласовете, показва екзитпол на агенция „Параметрия“, цитиран от БТА и Ройтерс.

Нейният главен съперник Сочитъл Галвес е изостанал с около 30%.

Изборите в Мексико са най-големите в историята на страната, където се избират близо 20 000 публични служители. Те са също и най-кървавите в съвременната история на Мексико. През кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше застрелян смъртоносно в събота. Насилието подчерта безпокойството от влиянието на наркокартелите върху демокрацията.

В деня на изборите двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която доминираше и предизборните проучвания пред Галвес, ще трябва да се справи с насилието на организираната престъпност. Ако победата й бъде потвърдена от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико.

Новият президент ще започне мандата си на 1 октомври.

Клаудия Шейнбаум е потомък на бежанци от България и Литва.

Родена на 24 юни 1962 г. в Мексико по време на тревожни години, през които студентите и партизанските групи се бореха с диктатурата на Институционно-революционната партия.

Родителите на Клаудия също бяха активни по време на тези събития.

„Политика се обсъждаше у нас сутрин, обед и вечер“, споделя Клаудия в биографичната книга „Клаудия Шейнбаум, президент“.

Майка й – Ани Прано, биолог, беше изгонена от университета заради участието си в студентското движение през 1968 г.

В разнородното мексиканско общество, с множество социални неравенства, една потомка на евреи от Европа приема девиза на настоящия президент „бедните на първо място“, като се стреми да защити дискриминираните етнически общности.

„Произлизам от еврейско семейство и се гордея с баба и дядо и с родителите си“, пише Шейнбаум в изданието „Хорнада“ през 12 януари 2009 г.

Въпреки това тя изрази ужаса си от израелските бомбардировки в Газа по време на предходна израелска операция в анклава.

Клаудия разкрива, че баба й от майчина страна и дядо й от бащина страна, комунист, напускат Литва и България поради нацистките преследвания.

Шейнбаум е отличен студент. Завършва физика в Автономния национален университет на Мексико, където следва и магистратура по екологично инженерство. Тя съчетава академичните ангажименти си с участието в университетски студентски организации, протестиращи срещу предвидените реформи в университета.

Шейнбаум не беше формален лидер, но се проявява като ангажиран активист, дори по време на бременността си с дъщеря си Мариана, която е родена през 1988 г.

„Винаги беше готова да се включи в дейности. Винаги беше на митинги, преди всичко“, спомня си Гийермо Роблес, който работеше заедно с нея по същата магистърска програма.

Шейнбаум завършва и докторантската си програма в същия университет в областта на енергийното инженерство. Програмата й включва и престой в САЩ, където живее в Калифорния и усвоява отлично английски, за разлика от предишния президент. Това подсказва, че в случай на победа в президентските избори, нейният мандат ще бъде с насоченост към международните въпроси.

На снимка на първата страница на „Станфорд Дейли“ от 1991 г. може да се види Шейнбаум да протестира срещу посещението на тогавашния мексикански президент Карлос Салинас в САЩ. На снимката тя държи плакат с надпис „Справедлива търговия и демокрация сега!“

Клаудия Шейнбаум влиза в политиката заедно с настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който беше кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г.

В администрацията му тя беше отговорна за екологичните въпроси в мегаполиса с девет милиона души. През този период тя играе ключова роля в строителството на второ ниво на околовръстната магистрала, което помогна за намаляване на задръстванията по магистралата в Мексико. Шейнбаум също вкарва в столицата ленти за автобуси и велоалеи.

След като се върна в университета през 2006 г., мексиканската учена допринася за работата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, която получава Нобелова награда за мир през 2007 г. Шейнбаум предоставя своя опит по смекчаване на последиците от климатичните промени.

В политиката Шейнбаум преживява две трагедии през пътя си към властта.

Като кмет на окръг Тлаплан, южна част на столицата (2015-2017 г.), учебното заведение „Ребсамен“ се руши по време на земетресението на 19 септември 2017 г. В тази трагедия загинаха 26 души, сред които и 19 деца. Шейнбаум беше изправена пред въпроси за отговорността за случилото се. Тя постоянно подчертаваше, че кметството не носи отговорност за пропуските при строителството на сградата.

Като кметица на столицата (2018-2023) Шейнбаум трябваше да се справи с кризата, която възникна при рухването на участък от естакадата в южната част на града, по която движеха метрото. В тази трагедия на 3 май 2021 г. загинаха 27 души и 80 бяха ранени. Шейнбаум защити общинските служители и постигна споразумение със строителите на трасето – фирмата на милиардера Карлос Слим – за обезщетение на жертвите, избягвайки съдебен процес.

През периода на пандемията от коронавирус Шейнбаум се опита да управлява ситуацията като учен и без строги ограничителни мерки. По това време столицата имаше най-висок процент на смъртност в страната – 442,1 на 100 000 души. Мексико беше четвъртата най-засегната държава в света от COVID-19.

По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември миналата година сватбата си с Хесус Тариба, младежката й любов, която отново откри чрез Facebook през 2016 година.

Тя има и първи брак с Карлос Имас, основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак има дъщеря си, както и доведения син на Имас.

Още международни новини – четете тук