Начало Водещи Програмата на ПП-ДБ: Без промяна на данъците, университетите в ТОП 100 –...

Програмата на ПП-ДБ: Без промяна на данъците, университетите в ТОП 100 – с допълнително финансиране

129
Продължаваме промяната - Демократична България

Клип с основните приоритети за управление представиха от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Сред основните приоритети на коалицията ще бъде запазване на данъчните ставки и прозрачни и независими регулатори, които да подкрепят бизнеса.

В програмата е предвидено утвърждаване на европейския икономически модел, при който доходите растат, а неравенството намалява, вместо модела „постна пица“, посочват от коалицията.

Програмата предвижда разпределяне на данъците под формата на заплати и пенсии, средства за образование, здравеопазване и публична инфраструктура.

Предприятията ще бъдат подкрепени чрез програма за машини и оборудване. В същото време ще се набляга върху развитието на регионите чрез ефективно местно самоуправление и прозрачно разпределение на средствата за общински проекти.

Подкрепа ще бъде оказана за сектора на туризма като стратегически сектор и развитие на жп и пътната инфраструктура.

За качествено образование е предвидено допълнително финансиране на училищата с най-добри резултати и най-голям напредък на учениците. Ще се работи за популяризиране на професионалното образование със стимули за по-високо заплащане на преподавателите в университетите.

Университетите, които са в световните класации топ 500 и 1000 – ще получат допълнително финансиране.

Програмата предвижда и силна подкрепа за хората, които страдат от най-масовите заболявания в страната, като бъдат осигурявани безплатни лекарства за диабет, сърдечно-съдови заболявания, неврологични и респираторни болести, както и неколкократно намаляване на доплащанията за медицински изделия и консумативи чрез остойностяването и финансирането им през клинични пътеки.

Ще се работи и за развитие на детското здравеопазване, чрез строителството на Национална детска болница. За медицинските специалисти е предвидено увеличение на заплащането, което да достигне най-малсо 80% от средното.

Стартовата заплата за млад лекар ще бъде равна на средната за страната, предвижда още програмата.

Социалната политика предвижда удвоени данъчни облекчения за работещи родители от 600 до 1200 лева за всяко дете и значително повишаване на данъчните облекчения за кредити за първо жилище на млади семейства.

Пенсиите е предвидено да се увеличават с по-голям ръст от този на инфлацията, а  минималната работна заплата да достигне 50% от средната за страната.

Ще продължи борбата за съдебна реформа и приемане на новия Закон за съдебната власт, което е продължение на промените на конституционните промени. Приоритетно ще бъде подменена Комисията за противодействия на корупцията.

Сигурна и достъпна енергия за бизнеса чрез алтернативни доставчици на енергия. Финансова подкрепа за битовите потребители и най-нуждаещите се домакинства и прозрачност при управлението на енергийните дружества.

Програмата предвижда и справедливо разпределение на субсидиите, така че средствата да достигат и до малките и средните производители, а земеделците да се кооперират и да участват във фермерски пазари.

Остават приоритети околната среда и устойчивото развитие, чрез контрол на депониране и внос на отпадъци.

Борбата за реформа в службите за сигурност ще продължи чрез промени на режима на освобождаване и назначаване на председателите им, както и подобряване на подора, обучението и развитието на кадрите в МВР.

Дезинформацията е определена като новата най-голяма заплаха за националната сигурност. Предвижда се също активно участие на военнопромишления комплекс и университетите в местни отбранителни проекти, като основен приоритет остава развитието на кадрите в българската армия и подпомагането на техните семейства.