Начало Новини След спорове във Франция тиганът от неръждаема стомана триумфално се завръща за...

След спорове във Франция тиганът от неръждаема стомана триумфално се завръща за сметка на тефлона

99
След спорове във Франция тиганът от неръждаема стомана триумфално се завръща за сметка на тефлона

След офанзивата от страна на тефлоновия тиган от края на 20-и век, този от неръждаема стомана взима реванш, заради противоречията във Франция около „вечните замърсители“, присъстващи в незалепващите покрития. Това са т. нар. вечни химикали (пер- и полифлуороалкилирани съединения или PFAS), предаде Франс прес.

Фабриката „Кристел“ (Cristel) във Феш-льо-Шател, и нейните тигани от висок клас, продавани чак до Япония, са във възход. Те са водещ фактор в кухненското оборудване от неръждаема стомана и тяхното търсене нараства рязко след приемането през април в Национално събрание (Долната Камара) на Франция на закон, ограничаващ употребата на PFAS поради рискове за здравето и околната среда, заявява главният оперативен директор на „Кристел“ Дамиен Додан.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2026 г. да се забрани производството, вноса и продажбата на всякакви козметични продукти, восък (за ски) или облекло, съдържащи пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS).

След интензивна кампания на френската група за битова техника Ес Е Бе (SEB), собственик на „Тефал“ (Téfal), депутатите се отказаха и от забраната на незалепващите покрития в съдовете.

Но дебатът предизвика „истинска загриженост на кулинарния пазар“, отбелязва Дамиен Додан, чиято компания продава оборудване както от неръждаема стомана, така и с незалепващо покритие. Ако доскоро и двата вида бяха с равни дялове в продажбите, за последните два месеца неръждаемата стомана представлява 70 на сто от оборота на „Кристел“.

Още преди спора около PFAS, „Кристел“ се възползва от ограниченията, свързани с КОВИД-19, и успява да продава своите висок клас продукти, въпреки високите цените, стигащи до 160 евро.

В момента „Кристел“ изнася една четвърт от продукцията си в 40 страни (7 на сто са само за Япония) и отваря магазини и филиали от Съединените щати до Индонезия.

„Можете да готвите всичко в неръждаема стомана, това просто изисква умение“, уверява Деймиън Додан днес. Всяка година „Кристел“ осигурява 200 кулинарни демонстрации при своите търговци. „Това е нашият начин да кажем, че единствената алтернатива на вечните замърсители е неръждаемата стомана“, казва още той.

Що се отнася до собствените си продукти, съдържащи политетрафлуоретилен антиадхезив (PTFE), „Кристел“ създаде дейност по регенериране: приблизително една трета от оборудването се изпраща обратно във фабриката, където производствената линия позволява покритието да бъде преработено. Цена за клиента е 30 на сто от покупната стойност, както и продукт с гаранция за цял живот.