Начало България Главчев: Скандал за Сребреница няма. Отказвам да участвам в предизборни спектакли

Главчев: Скандал за Сребреница няма. Отказвам да участвам в предизборни спектакли

64
Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността е негова
Димитър Главчев
Снимка: Архив

Ситуацията около резолюцията за Сребреница не представлява скандал. Някой се опитва да я направи такава. Това е отговорът на служебния министър-председател Димитър Главчев по повод критиките, че е оказал натиск върху нашия представител в ООН да гласува „въздържал се“ относно тази резолюция.

Главчев подчертава, че нашият представител в ООН вече има официална позиция по въпроса.

„Не разбирам защо се обсъждат работни документи, които все още са в процес на обсъждане. Всеки, който е запознат с процеса на вземане на решения, знае, че той е динамичен и не завършва веднъж има ясно изразена позиция“, поясни Главчев.

Премиерът напомни, че България подкрепя резолюцията на ООН относно Сребреница.

„Не смятам да коментирам протичащото криминално разкриване на документи, които все още се обсъждат в рамките на процеса на вземане на решение“, каза той.

Димитър Главчев подчерта, че подобни скандали нанасят сериозни международни щети и е неприемливо да се използват в предизборна кампания.

„От самото начало заявих, че служебното правителство ще осигури честни и прозрачни избори и няма да променя външната политика на България. На това настоявам“, посочи Главчев и отбеляза, че няма да участва в „предизборни спектакли“, организирани в последната седмица преди изборите, като така отхвърля възможността да бъде изслушан в Народното събрание, както бяха призовали ПП-ДБ и вицепрезидентът Илияна Йотова.