Начало Любопитно Първи юни е. Честит празник, деца!

Първи юни е. Честит празник, деца!

59
деца, ден на детето

Първи юни е! Денят на детето се отбелязва в много страни по целия свят. Това е един от най-старите международни празници, чийто произход се свързва със Световната конференция за благосъстоянието на децата, провела се в Женева през 1925 година. Не се знае точно защо е избрана датата 1-ви юни за този празник.

Според една теория, изборът на тази дата е вдъхновен от Duan Wu Jie, китайския фестивал на лодките – дракони. През 1925 година китайският генерален консул свикал китайски деца, за да отпразнувате този фестивал, който се състоял на 1-ви юни, а събитието се съвпаднало с конференцията в Женева.

Първото официално международно честване на Деня на детето обаче е проведено през 1950 година. Празникът е бил отбелязан едновременно в 51 страни по света. От този момент насетне всеки година целият свят почита децата, а на този ден се провеждат речи за детските права, детски предавания по медиите, детски партита и други дейности, посветени на децата.

Международният ден на детето има и свой флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около символа на Земята са стилизирани фигури – червена, жълта, синя, бяла и черна. Тези фигури представляват разнообразието и толерантността. Символът на Земята, разположен в центъра на флага, представлява нашия общ дом

Още новини от деня – четете тук