Начало Свят САЩ и Германия разрешиха с техни оръжия да се обстрелват военни цели...

САЩ и Германия разрешиха с техни оръжия да се обстрелват военни цели в Русия

59
Война в Украйна

Използването на военни оръжия от САЩ и Германия на украинска територия е разрешено за военни цели в близост до Русия. Условието е, че оръжието трябва да се използва само на територията на Украйна, за да се предотврати ескалация с Русия.

Но Украйна твърди, че руските сили се възползват от ограниченията, за да се стека войски близо до границата и да извършват нападения на украинска територия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че дошло време да се преразгледат ограниченията за използване на оръжие от НАТО от Украйна.

САЩ са дали съгласие за използване на помощ в близост до Харков. Новината е оповестена от Ройтерс и се потвърждава от други медии. Разрешението е при условие, че целите са в близост до Харков под обстрел. Това променя политиката на Джо Байдън за използване на американско оръжие върху Русия.

Също така германското правителство излезе с подобно решение. Унгарският премиер Виктор Орбан обаче се противопостави на помощта за Украйна и заяви, че НАТО се приближава до война. Орбан определи действията на алианса като нещо, което обезпокоява и приближава НАТО до война.

Българският президент Румен Радев също не изключи възможността държава член на НАТО да нападне Русия, което създава опасност от световна война. В същото време руски ракети атакуваха Харков, като убиха най-малко петима души и раняваха над 20.

Украинските военноморски сили използваха ракети, които поразиха петролен терминал в руското пристанище „Кавказ“ в Краснодарския край. Руската система за противовъздушна отбрана се оказа безсилна срещу украинските ракети и безпилотни системи.