Начало Свят Репортаж от Киев: Украйна още има шанс със западна подкрепа, в момента...

Репортаж от Киев: Украйна още има шанс със западна подкрепа, в момента е пред поражение

74
Киев беше нападнат от руски дронове

Докато гледам гората от украински знамена на Майдана в центъра на Киев, поставени там от роднини на загиналите войници като своеобразен паметник, ме поздравява украински войник в бойна униформа.

Той е част от елитната 95-а десантно-щурмова бригада и се бори с руската агресия вече десетилетие.

„В момента на победата“, казва той, „моля, излейте първата чаша на земята за тези, които са паднали.“

Въпреки видимо нормалния живот в украинската столица, с млади хора, които се наслаждават на кафе в хубави кафенета, атмосферата е напрегната, пълен със загуби на фронта.

Теол принлув зы се аще пратятия

Предизвикан от тази ситуация, той отново се събира, взима ми ръката и замина през тълпата като призрак от Първата световна война.

Настроението в Украйна в момента е мрачно, с броя на жертвите непрекъснато нараства.

Военното гробище в Лвов е покрито с вдовици и опечалени майки, които седят до гробовете на своите близки с мълчание и страдание на лицата си.

Половината от населението страда от посттравматично стресово разстройство, според медицински експерти.

Силите на руския президент Владимир Путин нападат с числени превъзходство, използвайки липсата на доставки на западни оръжия и боеприпаси.

Русия открива нов фронт на север от Харков, по-близо до руската граница, отколкото Лондон до Оксфорд.

Съществуват опасения, че руските войски ще достигнат обсадения град, който вече е под обстрел от руски дронове и ракети.

Съобщава се за нападение върху печатницата в Харков, където беше отпечатано украинското издание на книгата „Homelands“.

Идеята на Русия е да разтегне фронтовата линия, за да вземе контрол над провинциите Донецк и Луганск, и да ги обяви за част от Русия.

Военният експерт казва, че това е момент на опасност за Украйна.

Майор Андрий Пидлисний, командир на батальона, които участват от началото на войната, споделя несигурността войниците си.

Горещо определяне на победата“, вика той, „никой не иска войната, моля!’].“

Къде са останалите за помощ? Въпреки новия закон за набор на войници, възможността да се борят за страната си, има много случаи на млади мъже, които се опитват да избегнат военната служба.

Руските въздушни атаки унищожиха почти половината от енергийния капацитет на страната, като предизвикват чести прекъсвания на електрозахранването.

Според експертите, до следващата зима много украинци биха могли да изпитват прекъсвания на тока до 12 часа на ден.

Недоволството към Запада нараства, тъй като се обвинява, че не предоставя достатъчно помощ на Украйна за защита. Дори високопоставени министри изразяват съмнения в сдействията на Запада.

Много украинци все още останат разочаровани от собственото си правителство и Запада, за това, че преговаря за нещо, което те възприемат като поражение.

Украйна се нуждае от мощна военна подкрепа от Запада, за да може да се противопостави на агресията на Путин.

Тогава и само тогава Украйна може да постигне резултат, който ще се приеме като победа от мнозинството от украинския народ и като поражение за руснаците.

Оригиналният текст е публикуван в „Гардиън“. Авторът Тимъти Гартън Аш е историк, политически анализатор и колумнист. Заглавието е редакция на ДЕБАТИ.БГ.