Начало Свят Байдън: Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Винаги ще...

Байдън: Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Винаги ще подкрепяме Израел

44
Американският президент Джо Байдън и премиерът на Израел Бенамин Нетаняху
Американският президент Джо Байдън и премиерът на Израел Бенамин Нетаняху / Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази явната си подкрепа към Израел, като отрече, че израелските военни сили извършват геноцид в своята битка срещу бойците на „Хамас“ в Газа, и отхвърли критиките на пропалестинските протестиращи, съобщи БТА.

„Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме този аргумент“, заяви Байдън по време на събитие, посветено на Месеца на еврейското наследство в Америка в Белия дом.

Байдън срещна протестите от много от своите събития от страна на пропалестински поддръжници, които го прозваха „Джо Геноцида“ поради силната му подкрепа към Израел, според информацията на Ройтерс.

В коментарите си по време на събитието в Белия дом Байдън подчерта увереността си, че Израел е пострадал от атаката на бойците на „Хамас“ в южната част на страната на 7 октомври, когато бяха убити 1200 души и взети стотици заложници.

Президентът заяви, че подкрепата на САЩ за сигурността на израелците е „неделима“.

„Ние сме на страната на Израел за премахване на (лидера на „Хамас“ Яхия) Синуар и другите убийци от Хамас. Ние искаме „Хамас“ да бъде разгромен. Работим заедно с Израел, за да постигнем това“, заяви той.

Преговорите между Израел и „Хамас“ за освобождаване на болни, възрастни и ранени заложници, все още задържани от бойците, са в застой, но Байдън се ангажира да не отстъпи в усилията си да ги освободи.

„Ще ги заведем у дома, ще ги върнем у дома, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени“, каза Байдън.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън обсъди заповедта за арест, поискана от прокурора на Международния наказателен съд (МНС) срещу израелски лидери, като заяви, че няма равнопоставеност между Израел и „Хамас“, съобщи Франс прес.

Искането на прокурора Карим Хан е „неприемливо“, заяви Байдън в становището си.

„Нека бъда ясен: няма равнопоставеност между Израел и „Хамас“, никаква“, подчерта Байдън. „Винаги ще защитаваме Израел от заплахите за неговата сигурност“.

Министърът на външните работи на САЩ Антъни Блинкън определи изявлението на прокурора на МНС като „срамно“ и посочи, че то може да затрудни преговорите за прекратяване на огънята в Газа.

„Ние отхвърляме равнопоставеността, предложена от прокурора между Израел и „Хамас“. Това е позорно“, добави Блинкън в изявлението си. „Хамас“ е жестока терористична организация, извършила едното от най-големите кланета на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора като заложници, включително американци“, посочи той.

Освен това Международният наказателен съд „няма юрисдикция“ над Израел, подчерта държавният секретар на САЩ.

Самият Бенямин Нетаняху заяви днес, че е „изпълнен с отвращение“ от заповедите за арест, поискани от прокурора на Международния наказателен съд (МНС) срещу него и представители на палестинското движение „Хамас“.

„Като премиер на Израел изразявам пълното си отхвърляне към сравнението, което прокурорът от Хага прави между Израел, като демократична държава, и масовите убийци от „Хамас““, се посочва в изявлението на Нетаняху.

Още новини от деня – четете тук