Начало Свят Русия установи контрол над още три селища в Украйна

Русия установи контрол над още три селища в Украйна

79
Война в Украйна

Руските военни на Русия са взели контрол над още три селища в Украйна – две в североизточната Харковска област и едно в Запорожка област на югоизток, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

Според изявлението, руските войски са превзели Глибоке и Лукянци в Харковска област, както и Работино в Запорожка област.

Източници на Ройтерс посочват, че не могат да потвърдят информацията за ситуацията на линията на боя чрез независими източници.

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова обяви, че руските войски ще унищожат цялото американско военно оборудване, доставено в Украйна.

Руските въоръжени сили са заемали позиции в украинския граничен град Вовчанск в североизточната Харковска област и битките там са ожесточени,

съобщи Ройтерс, цитирайки началника на местната полиция Олексий Харковски.

„Ситуацията е изключително трудна. Противникът зает естроите на град Вовчанск“, написа Харковски във „Фейсбук“.

Завладяването на Вовчанск, който е на 5 километра от границата, би било сериозно постижение за руските сили от настъплението им в Харковска област преди петък.

Това създаде нов фронт и накара Киев да изпрати укрепвания, отбелязва Ройтерс.

В същото време Русия съобщи, че е унищожила двадесет украински дрона, насочени към руски цели, включително на разстояние от 1000 километра от границата с Украйна.

„През нощта няколко опита на Киев да извърши терористични атаки срещу руски цели бяха предотвратени“, заяви министерството на отбраната на Русия.

Руските системи за противовъздушна защита са спрели и унищожили 17 дрона в няколко гранични области с Украйна, както и 10 ракети АТАКМС над Крим.

Украинският дрон е бил застрелян тази сутрин в Татарстан, руска република на над 1000 километра от Украйна, съобщи руското министерство на отбраната. Забрана за полети е въведена в летищата в Казан и Нижнекамск поради тази причина.

В крайна сметка, в областта Ростов, където се намира генералният щаб на руските военни, изпратени на бойното поле в Украйна, два дрона атакуваха горивен склад, причинявайки експлозии, според местния управител Василий Голубьов. Нито една пожар не беше започнат, нито един човек не беше ранен, увери Голубьов чрез приложението „Телеграм“.

Киев обяви, че ще отнесе бойните действия на руска територия в отговор на обилните руски бомбардировки върху Украйна.

Още новини от деня – четете тук