Начало Водещи Завой: Путин смени с цивилен един от най-приближените си – военния министър...

Завой: Путин смени с цивилен един от най-приближените си – военния министър Шойгу

79
шойгу
Сергей Шойгу

Само няколко дни от поредното помпозно отбелязване на деня на победата в Русия на 9 май, и след навършването на две години от руската офанзива в Украйна, президентът Владимир Путин направи сериозна рокада, като освободи от поста му дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу.

Това стана ясно от публикация в Телеграм канала на Съвета на федерацията, в която се поясняват промените в правителството на Русия.

Досегашният военен министър ще бъде назначен за секретар на Съвета за сигурност, на мястото на Николай Патрушев, който е икономист, а мотивите за това назначение са, че икономиката на страната трябва да се пригоди към войната или „специалната военна операция“, както я наричат в Русия.

„Много е важно икономиката на силовия сектор да се впише в икономиката на страната. Да се впише така, че да съответства на динамиката на настоящия момент. И вторият важен момент, който трябва да е се отбележи – днес на бойното поле побеждава този, който е по-отворен към иновации и максимално бързото им внедряване. Така че е напълно логично решението не президента в този момент за министерството на отбраната да отговаря цивилен“, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Проф. Бранислав Сланчев: Руснаците вече са загубили 3000 танка. Новият фронт в Украйна има цел

Новият военен министър Андрей Белоусов е държавен служител от 2006-та година.

Бил е министър на икономическото развитие. 5 години е бил помощник на Путин.

От януари 2020 година Белоусов е първи заместник на министър-председателя.

От юни 2022 година е санкциониран. Срещу него има персонални санкции заради нахлуването на Русия в Украйна, защото е чиновник от висок ранг и приближен до Путин. Има наложени санкции и от Европейския съюз.

Внесен и в санкционните списъци на САЩ, които са срещу финансовия сектор в Русия.

През 2020 година „Политико“ нарича Белоусов „възможен наследник на Путин“, припомня „Дойче Веле“.

„Той споделя светогледа, в стила КГБ, на Путин. Освен това вярва, че Русия е заобиколена от „пръстен от врагове“, пише изданието.

Смененият Серей Шойгу оглавява военното министерство от 2012 година. Той е човекът, под чието ръководство започна войната в Украйна, а често срещу него бяха отправяни остри критики и обвинения в корупция.

Именно заради него, покойният вече Евгений Пригожин, основател на частната военна групировка „Вагнер“, организира поход към Москва. Той често обвиняваше лично Шойгу за това, че използва бойците на групировката като пушечно месо и не ги подсигурява с необходимото оръжие и боеприпаси.

Походът на Пригожин към Москва бе осуетен, а дни по-късно при самолетна катастрофа основателят на „Вагнер“ загина.

Още новини от деня – четете тук