Начало Свят Защо бяха убити двете майки Ерона и Джулиета?

Защо бяха убити двете майки Ерона и Джулиета?

74
В Косово жените често са жертва на домашно насилие Снимка: Снимка: Vjosa Çerkini/DW
В Косово жените често са жертва на домашно насилие
Снимка:: Vjosa Çerkini/DW

Ерона, млада майка от град Феризай в Косово, беше убита от бившия си съпруг, когато беше само на 21 години. Трагедията се разигра в първите месеци на 2024 година, когато убиецът я застреля по време на среща, докато брат ѝ беше ранен. Само пет дни след това, майка на три деца – Джулиета от Пея, беше също убита, което вълнува цялата страна. Президентката на Косово обяви ден на национален траур в памет на жертвите на насилието срещу жени и момичета.

Събитията пораждат въпроси за системните проблеми, които правят жените в Косово лесни жертви на насилие. Макар да има законодателство против домашното насилие от 2019 година, малко са случаите на ефективно налагане на закона. Конкретен случай както на Джулиета подчертава липсата на адекватни наказания за нарушителите.

Недостатъчно наказания

Въпреки позитивните стъпки към борбата с насилието, много остава да се желае. Съдилищата могат да налагат глоби до 25 000 евро и присъди до три години затвор, но реалността показва, че често нарушителите избягват правосъдието. Активисти изискват по-бързи и по-големи наказания, за да се превентират бъдещи случаи на насилие.

Игнориране на жертвите

Официалните статистики показват, че през 2023 година четири жени бяха убити, а над 2000 пострадаха от домашно насилие. Всъщност число на жертви вероятно е по-голямо, защото много се страхуват да докладват насилието. Жертвите на домашно насилие често се сблъскват с неоснователно обвиняване и липса на сериозно вземане от страна на полицията.

Цената на свободата от насилие

Патриархалните ценности и икономическите затруднения изиграват решаваща роля в определянето на риска от насилие срещу жените в Косово. Липсата на достъп до образование и финансова независимост често довежда до ситуации, в които жени се завръщат при насилниците си.

Балкански феномен?

Проблемът с фемицидите не е локален за Косово, а се наблюдава в целия регион на Балканите. Патриархалните устои са заблокирали всяко стремеж на жените за промяна. Насилието се подкрепя и от социалните мрежи и телевизията, което предизвиква допълнително насърчаване на мъжете.

Текстът е оригинално публикуван в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.