Начало Свят Проф. Бранислав Сланчев: Руснаците вече са загубили 3000 танка. Новият фронт в...

Проф. Бранислав Сланчев: Руснаците вече са загубили 3000 танка. Новият фронт в Украйна има цел

214
Проф. Бранислав Сланчев: Руснаците вече са загубили 3000 танка. Новият фронт в Украйна има цел
Снимката е илюстративна

Украинците се нуждаят от повече хора, за да се противопоставят на руснаците. Това беше казано от проф. Бранислав Сланчев, експерт по международни отношения и военно дело от Калифорнийския университет в Сан Диего, в коментар за новата руска офанзива в Харковска област. Според него ситуацията е напрегната:

„Могат да има няколко цели. Едната може да бъде превземането на Харков, който беше в целите им от началото. Атаките срещу Харков са били насилствени от месеци. Вероятно целта е да принудят голям брой хора да напуснат града, за да улеснят руската офанзива. За сега украинците са успели да им помрат пътя. Втората възможна цел е да отклонят руски сили от Донбас, където водят основната си операция. Въпреки че руснаците са превзели някои села и градчета в областта, украинците продължават да се съпротивляват, но жертвите са сериозни“.

Според професора украинците ще трябва да се справят с още един фронт. До момента руснаците са загубили около 3000 танка, отбелязва той.

„Въпреки че руските ресурси са големи, те не са безгранични. Техните най-добри танкове и артилерия вече са използвани. В момента изпращат по-слаби ресурси“, посочи професорът.

Според него украинците имат две основни проблема. Първият е, че Западът забавя доставката на оръжие. Вторият е, че вътрешните и политическите проблеми на Украйна забавят втората мобилизация, която все още не е извършена. Според него те се нуждаят от повече хора.

„Руснаците напредват, когато украинската армия е в най-слабото си състояние – без оръжия, снаряди и нови рецидиви от миналата година. В този момент се нуждаят от ресурси и хора, а не само от оръжие“, обясни професорът.

Той предвижда, че F-16 ще влезе в конфликта, а Путин няма да може да го предотврати. Въпреки това трябва да се внимава при обсъждането на ядрени заплахи от страна на руснаците:

„Те разпространяват информация, която помага на политиците, които не искат да помагат на Украйна, да популяризират идеята, че руснаците ще използват ядрено оръжие и че трябва да се избягва ескалацията по всяка цена. Но никой не иска това“, каза той.

Професорът уверява, че руснаците не са променили ядрената си политика и не са се подготвили за използване на ядрени оръжия.

За него „Западът е в глуха позиция“ в момента и не може да вярва на обещанията на Путин за преговори.

„Не виждам намерения в Америка да изостави Украйна или Източна Европа. Европейците може да не могат да се съгласят, но американците осъзнават, че трябва да помогнат и да спрат нападенията“, коментира експертът.

За повече международни новини посетете този линк