Начало Свят Висши духовници в Аржентина са малтретирали монахини десетилетия наред

Висши духовници в Аржентина са малтретирали монахини десетилетия наред

79
монахини
Снимка: БТА

Съдия от Аржентина постанови, че 20 монахини са станали жертва на малтретиране за повече от две десетилетия от високопоставени духовници в консервативните райони на страната и нареди на обвинените архиепископ и църковни служители да преминат през обучение срещу дискриминация по пол, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Решението на съда в родината на папа Франциск разкри дългогодишното насилие над монахините от страна на католически свещеници и епископи, отбелязва АП.

Макар че други църковни скандали да са затънчени, подобни злоупотреби в религиозния живот се разкриват все повече, благодарение на движението #MeToo (#АзСъщо) и в църквата, като #NunsToo (#ИМонахиниСъщо).

Съдия Каролина Касерес от Салта, Аржентина, каза: „Монахините са претърпели полагането на умалителни актове – религиозно, физическо, психологическо и икономическо – за повече от 20 години.“

Тя нареди съдебния акт да бъде предаден на папа Франциск.

Четиримата обвинени духовници отрекоха насилието. Адвокатът на архиепископа Едуардо Романи отхвърли решението като неоснователно и заяви, че ще го обжалва. Въпреки това, архиепископът ще се покори на заповедта за психологическо лечение и антидискриминационно обучение чрез местна НПО, „независимо от своето съгласие“.

Адвокатът на монахините поздрави решението като историческо за Аржентина, което разкрива проблема с дискриминацията по пол.

„Това променя нещата, тъй като засяга човек с голяма власт,“ каза адвокат Хосе Виола.

През последните години станаха явни няколко случая, включващи монахини, мирянки или жени посветени на църквата, изложени на духовно, психологическо, физическо или сексуално насилие от бивши високопоставени свещеници.

Обаче жалбите не бяха взети сериозно от Ватикана и църковната мъжка йерархия в Аржентина. Това накара монахините в Салта да търсят справедливост от съдебната система.

Сходна динамика се появи при скандала за сексуално насилие над непълнолетни от духовници, когато жертвите обръщат спина на църковните власти и търсят помощ от съдилищата.

20-те монахини от уединения орден на кармелитките в манастира Сан Бернардо – предадени на уединението, тишината и молитвата – разкриха своите страдания през 2022 г., причинявайки шок в консервативна Салта.

В техните искания са описани различни форми на насилие – думи на унижение, заплахи, физическо насилие и финансови злоупотреби.

Монахините разказват за случаи, в които архиепископ Марио Карнельо ги е удрял, заплашвал и унижавал. Съдията Касерес описа случаите като част от културата на мълчанието в църквата.

Прочетете повече международни новини тук