Начало Новини Положителна тенденция се наблюдава в производствените сектори на Нидерландия и Швеция през...

Положителна тенденция се наблюдава в производствените сектори на Нидерландия и Швеция през март

69
Положителна тенденция се наблюдава в производствените сектори на Нидерландия и Швеция през март

Производственият сектор на Нидерландия се е свил с най-бавния темп от 19 месеца през март на фона на на възобновеното търсене и икономическия растеж, предаде ДПА, цитирайки проучване на „Стандард енд Пуърс Глоубъл“ (S&P Global). 

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) НЕВИ (Nevi) се е повишил до  49,7 пункта през март от 49,3 пункта през февруари. Всяка стойност под 50 пункта обаче означава свиване на сектора. Макар да остава на отрицателна територия, показателят отчита най-лекия спад от 19 поредни месеца на понижаване. 

През март новите поръчки са нараснали за първи път от 20 месеца насам, което е свързано с подобрените условия на търсене. Поръчките за износ са се увеличили с най-бързия темп от близо две години, като фирмите отбелязват най-вече нарастващия брой поръчки от европейски клиенти.

В резултат, производителите на стоки са увеличили обема на продукцията си през март, макар и незначително.

Съответствайки на нарастването на новите поръчки, заетостта в промишлеността продължава да расте, за да се запълнят свободните работни места.

На ценовия фронт производствените разходи продължават да намаляват, но с най-бавния темп от малко над една година. Продажните цени обаче се повишават за трети пореден месец. 

Швеция същевременно отчита стабилизиране на производствения сектор, според проучване на „Сведбанк“ (Swedbank) и логистическата асоциация СИЛФ (SILF). 

Индексът на мениджърите по доставките за производствения сектор е нараснал до 50 пункта през март спрямо 49,2 пункта през февруари. 

Подиндексите за производството отчитат най-големият положителен принос към повишаването на основния Индекс на мениджърите по доставките, следвани от получените поръчки и заетостта, докато времето за доставка и покупките за попълване на складови наличности са имали отрицателен принос. 

Индексът за цените на суровините и материалите за производство спада през март до 45,9 пункта спрямо 47 пункта през февруари, което показва, че ценовият натиск в промишлеността продължава да отслабва.