Начало България Истински ад за трафика в Пловдив от юни! Затварят бетонния мост

Истински ад за трафика в Пловдив от юни! Затварят бетонния мост

94
Бетонният мост в Пловдив
Бетонният мост в Пловдив

След разговор с ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), кметът на Пловдив, Костадин Димитров, обяви, че затварянето на Бетонният мост ще бъде на 15 юни, а не на първоначалния срок – 15 април. Това е, защото мостът пречи на железопътния транспорт, който се рехабилитира в рамките на проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив“. Проектът се изпълнява от НКЖИ и има стойност над 200 млн. лева.

Пловдивската община се стреми да осъществи демонтажа на моста през летния период, за да не се наруши движението в града по време на прадените. Планираният график е до Коледа всичко да е ремонтирано и готово за ползване.

Заместник-кметът по строителство и устройство на територията, инж. Тошо Пашов, сподели, че общината е поставила три условия пред НКЖИ, които вече са изпълнени. Първо, проектът беше преразгледан, за да се коригират неточностите, посочени от общината. След това, НКЖИ и изпълнителят на проекта подписаха договор, в който се заложиха неустойки при невъзможност за спазване на графика. Накрая, споразумението, прието през март 2023 г. от Общинския съвет за предоставяне на имотите на НКЖИ на общината, също беше подписано.

Костадин Димитров добави, че общината прави всичко възможно, за да координира и планира текущите и бъдещи инфраструктурни ремонти с цел подобряване на движението в града. Една от причините за отлагането на затварянето на Бетонния мост е, защото „Кукленско шосе“ трябва да бъде готово до 15 юни, за да поеме трафика от надлез „Родопи“.

Пробивът под Централна гара се очаква да бъде завършен до средата на 2025 г. и до момента подлезът „Модър-Царевец“ е на път да бъде пуснат в експлоатация около 15 април. Също така, работите по изграждане на улици и пътища продължават, за да се подобри инфраструктурата на града. Всички тези проекти се осъществяват с цел улесняване на движението на гражданите и подобряване на комуникациите в Пловдив.