Начало България Президентът връчва мандат на ПГ на „Има такъв народ“ (НА ЖИВО)

Президентът връчва мандат на ПГ на „Има такъв народ“ (НА ЖИВО)

69
Президентът връчва мандат на ПГ на „Има такъв народ“ (НА ЖИВО)


На 28 март, четвъртък,  от 11.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател.

„Трябва да се отиде на избори веднага“, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

Попитан дали ИТН ще върнат незабавно мандата, Йорданов отговори: „Разбира се. Ние отдавна казваме, че трябваше да има избори, още преди девет месеца“, посочи той.

Мандатът на ИТН е последната възможност за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Вчера ПП-ДБ получиха и веднага върнаха неизпълнения втори мандат за съставяне на правителство и призоваха държавният глава да насрочи избори 2 в 1. Датата за предсрочните избори зависи от това, кога третият мандат ще бъде върнат. За да съвпадне парламентарният вот с европейския на 9 юни, конституционната рулетка трябва да се завърти окончателно до 8 април.

Според Конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в дву-месечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияС ръст стартира търговията на европейските фондови пазари
следваща статияБорисов: Няма да позволя Росен Желязков да бъде служебен премиер