Начало България НС обсъжда промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите...

НС обсъжда промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

104
народно събрание, парламент
Снимка: БТА

Парламентът ще разисква на първо четене законопроект за промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Това е първата точка от програмата за работа на Народното събрание, публикувана на уебсайта на институцията.

Промените бяха предложени от Министерския съвет на 13 април 2023 г.

Целта на законопроекта е да въведе част от изискванията на Директива (ЕС) 2019/1151 на Европейския парламент и на Съвета в българското законодателство относно използването на цифрови инструменти в дружественото право. Директивата изменя Директива (ЕС) 2017/1132 относно дружественото право.

Със започването на електронното обменяне на информация между регистрите на държавите членки чрез BRIS системата, се следва принципът на еднократност в областта на дружественото право, съгласно измененията на Директива (ЕС) 2017/1132.

Проектът за дневен ред на парламента включва и първо четене на изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Също така е предвидено второ четене на изменения в Закона за признаване на професионални квалификации и първо четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и Закона за българите, живеещи извън Република България.

Очаква се също така народните представители да обсъдят на второ четене Законопроект за ограничаване на изменението на климата тази седмица.

Още новини от деня – четете тук