Начало България Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС (НА...

Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС (НА ЖИВО)

74
Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев предоставя мандата за съставяне на правителство на избрания кандидат за министър-председател от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС.

Това се случва въз основа на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България. Предвидено беше за 15 март, но поради смъртта на патриарх Неофит Радев го отлага за днес.

Какво се изпробва досега?

Преди девет месеца ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ уговориха ротационно правителство, където най-напред поема премиерът Николай Денков, а след това Мария Габриел, която досега е вицепремиер и министър на външните работи. Тази седмица двата политически съюза започнаха преговорите за бъдещото управление.

По време на брифинг в централата на ГЕРБ вчера вечерта Мария Габриел, която е вицепремиер и министър на външните работи, обяви, че има сериозно разногласие относно позицията на ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Тя разкри, че предложението за гласуване на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, със смяна на министрите и работата по споразумението за съвместно управление беше отхвърлено от ПП-ДБ. Габриел заяви, че ако не бъде постигнато яснота относно исканията до утре в 12:00 ч., е логично да се върне мандатът обратно.

„Съгласувахме се почти изцяло относно текста на споразумението. Беше представен текст на законодателна програма. ГЕРБ отказа участието в разговорите“, сподели Николай Денков, премиер в оставка, също на брифинг. Договорихме се за смяна на министрите, но днес вечерта научихме, че са готови да продължат управлението, но да не подписват споразумението в момента, обясни той.

Лидерът на ДБ Христо Иванов нарече ситуацията излишна.

„Уверен съм, че ще намерим правилния начин за общо споразумение“, каза финансовият министър в оставка Асен Василев, съпредседател на ПП. Другият съпредседател на ПП Кирил Петков покани за довършването на споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ, да се продължи управлението и да не се докарва държавата в криза.

По-късно ПП изпратиха до медиите споразумение за съвместно управление и механизъм за вземане на решения, изготвен от ПП-ДБ и ГЕРБ.

  • Можете да видите пълния текст на споразумението ТУК.

Тезино утре след 10 ч., екипите за преговори на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещнаха и постигнаха споразумение за управлението на кабинета в 49-ото Народно събрание, потвърдиха неканонични източници на БНР.

ГЕРБ-СДС се съгласиха да подпишат предложеното споразумение, а ПП-ДБ – да включат министри от ГЕРБ в бъдещия кабинет.

  • Кой ще бъдат министрите в кабинета „Габриел“ може да видите ТУК.

Още новини от деня – четете тук