Начало Свят Bild: Тръмп иска сделка с Путин, има таен план за Украйна

Bild: Тръмп иска сделка с Путин, има таен план за Украйна

124
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп/Снимка: БТА

Доналд Тръмп желае да постигне споразумение с Владимир Путин за прекратяване на войната в Украйна възможно най-скоро и той има тайен план за това, посочва Bild.

Доналд Тръмп все още не е разкрил своя план за уреждане на конфликта в Украйна, но идеите, разпространявани в консервативните кръгове в САЩ, дават насоки

за неговия характер.

Преди това бившият президент обяви, че ако бъде преизбран, намерението му е да сложи край на конфликта в рамките на 24 часа.

Както отбелязва Bild, Тръмп „все още не разкрива подробности“. „Въпреки това, в консервативните кръгове има основни точки, които някога бяха формулирани от милиардера Илон Мъск, който разширява влиянието си в тази политическа среда“.

Тези планове включват запазването на Крим и други територии под руски контрол, а Киев „няма да бъде част от НАТО“.

Bild споменава, че предложенията на Мъск бяха отхвърлени на Запад като „кремълска пропаганда“. Въпреки това, подобни планове за „примирие“ продължават да се разпространяват в

близките кръгове на Тръмп,

указва германската публикация.

Има и опасения, че Тръмп може да извлече САЩ от НАТО и да се откаже от защитата на Европа – с сериозни последици за Германия. Безпокойно е и че досега Тръмп не е ясно посочил кой според него трябва да спечели войната между Русия и Украйна. „Мълчанието му говори много“, отбелязва Bild.

Изказванията на Тръмп за Украйна раздразняват както нейния президент Владимир Зеленски, така и съюзниците от НАТО. Той отдавна е важен фактор: по негова заповед републиканците в Камарата на представителите блокираха пакет от 60 милиарда долара помощ за Киев, посочва авторът на статията.