Начало Водещи Какво казаха гръцките бизнесмени за българската правосъдна система

Какво казаха гръцките бизнесмени за българската правосъдна система

184
Йоаким Каламарис
Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис/Снимка: БТА

Изслушването на съдия Владислава Цариграска, прокурор Невена Зартова и бизнесмените Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос в парламентарната група по случая Нотариуса продължи осем часа и приключи преди 23.00 ч. снощи.

Гръцките граждани заявиха, че са предоставили на властите всички данни относно оказания натиск, но българските правоохранителни органи не са извършили необходимото.

Бизнесменът Йоаким Каламарис разкри, че е бил заплашван след като му беше подадена визитка в ресторант с надпис „Очистете го“. Той поясни, че тази заплаха е свързана с неговата търговска дейност и заяви, че се нуждае от охрана.

Каламарис посочи, че е бил подложен на натиск от страна на адвокати и прокурори във връзка с търговски спор и образувано дело срещу него и Анастасиос Дикос, съобщи БТА.

Двамата обвиниха бившия районен прокурор на София Зартова и нейния заместник Георгиев в сътрудничество с Нотариуса с цел повдигане на несъстоятелни обвинения срещу гръцките инвеститори.

Гръцките бизнесмени разкриха, че са обвинени от СРП за неясно престъпление, което довело до рекордни парични гаранции и забрана за напускане на България, предаде БНТ. Те описаха този период като кошмарен, тъй като групата около Нотариуса имаха искали пари, за да „оправят положението им“.

„Трябва да дадат обяснения за делата и кражбите на имотите на хората и на баби на българите. Не тук. Усетихте ли наглостта, спектакъла? Колко дълбоко е? Защото играят роля, господа. И лицето Зартова не знае защо Божанов не е имал 20 дела, защото нейният кум беше на нейното място – Радослав Димов. Дали някой отиде на апелативен прокурор? И Огнян Герджиков е на баща ѝ кум“, заяви Йоаким Каламарис – бизнесмен.

Той изправи въпрос към Невена Зартова:

Г-жо Зартова, вие асистент ли сте в Софийския университет, преподавате ли?

Невена Зартова: Да.

Йоаким Каламарис: Там е заровено яйцето, разбирате ли – не при нас!

„Постановлението, с което Софийската градска прокуратура, по реда на служебния надзор, отмени трите обвинения, е защото се касае за гражданско-правен спор, който е решен чрез средствата на институционалния тормоз и методите на НПК и НК“, поясни адвокатът на бизнесмените Ася Манджукова.

Също така стана известно, че по делото, по което обвиняеми са Каламарис и Дикос, е извършена проверка от Инспектората към Върховна прокуратура, която е приключила, без да са открити нарушения, каза прокурор Борислав Георгиев, който е водил разследване по случая.

Каламарис призова депутатите да поканят на изслушване главния архитект на София Здравко Здравков.

„За да го попитате какъв терор имаха от лицето, това, което се прави на вода ненапита. Имало деца, ние нямаме (става дума за прокурор Борислав Георгиев, напуснал заседанието по-рано – б.р). Молбата ми е за главния архитект и неговия екип, защото ние не можехме да стъпим в общината заради терора на прокуратурата. Да го попитате този човек. Ние не сме престъпници, господа“, добави Каламарис.

По време на заседанието на комисията вчера, което приключи късно вечерта, бяха изслушани още съдия Владислава Цариградска, бившият ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и четиримата ѝ бивши заместници.

Според Зартова нещата в съдебната система са зловещи, но тя няма какво да крие.

Още новини от деня – четете тук