Начало Водещи Пътят за намаляване на инфлацията: КЕВР да намали цената на газа

Пътят за намаляване на инфлацията: КЕВР да намали цената на газа

89
пари, левове, заплата

Снимка: БТА

Инфлацията може да бъде намалена чрез регулация на цените в няколко сектора, започвайки от цената на природния газ.

Георги Ангелов, икономист, обясни пред Нова нюз, че цената на природния газ се е понижила с 70%, но компанията „Булгаргаз“ все още продава газ на 40% над пазарната цена.

Той коментира, „Цената на газа се е понижила с 70% в последните няколко седмици, а „Булгаргаз“ го продава на 40% над пазарната цена. Те искат да продадат скъп газ, който е събран през последните години. Тарифата за потребителите е 100 лева на мегаватчас, докато пазарната цена е 48 лева. Разликата произлиза от грешната прогноза.“

Анализът показва, че това директно влияе на цената на парното. Според Ангелов, тя е два пъти по-висока от това, което трябва да плащаме като потребители.

Производствените цени в селското стопанство отбелязват траен спад

С едно решение на регулатора можем да постигнем дефлация. Коментарът на Георги Ангелов е, че КЕВР може извънредно да намали тарифите.

Според него, селскостопанските продукти стават по-евтини, но цените на храните на дребно продължават да се увеличават.

Данните на НСИ показват, че инфлацията се успокоява и през януари, но някои групи стоки, включително храните, продължават да поскъпват. Увеличението на цените на годишна база е 3.8%, а в сравнение с декември – 0.5%.

Георги Ангелов обяснява, „Продукцията на земеделците става по-евтина, но цените на храните на дребно се увеличават. Инфлацията намалява с умерени темпове. Проблемът е, че все още има групи стоки, които продължават да се увеличават значително. Основно цената на водата се повишава от 1 януари. Това се отразява най-много на храните, докато при другите стоки има баланс.“

Още новини от деня – четете тук