Начало Водещи Учени откриха как да се предотврати влошаването на паметта

Учени откриха как да се предотврати влошаването на паметта

259
Откритието ще помогне на болните от Алцхаймер
Откритието ще помогне на болните от Алцхаймер
Снимка: ТПС/ БТА

Израелски учени от Телавивския университет откриват метод за ранно откриване и предотвратяване на симптомите на Алцхаймер, който може да предотврати влошаването на паметта при опитни животни, открива израелската новинарска агенция ТПС.

Научното проучване открива необичайна мозъчна активност включваща повишена активност в хипокампуса по време на сън или анестезия, предшестваща появата на симптомите на Алцхаймер. Учените успяват да потиснат тази необичайна активност, като се насочват към малко ядро в таламуса, което регулира състоянията на сън, и така да предотвратят влошаването на паметта при животни.

Шири Шуоб, ръководител на проучването, обяснява, че физиологичните промени в мозъка предшестват появата на симптомите на Алцхаймер с години и че мозъкът има способност да се предпази от уврежданията на болестта. Учените вярват, че техните открития могат да водят до ефективни терапевтични стратегии в борбата с болестта.

Проучването също така разглежда връзката между патологията на Алцхаймер и постоперативната когнитивна дисфункция, което може да доведе до подобрения при хирургичните операции, особено при възрастни хора.

Сега учените се стремят да превърнат своите открития в клинични изпитвания с участието на хора.

Още международни новини – четете тук