Начало Водещи ARD: Рокадата на генерали: какво можем да очакваме от Сирски

ARD: Рокадата на генерали: какво можем да очакваме от Сирски

104
Зеленски проведе първа среща с новото украинско военно ръководство Украинският президент Володимир Зеленски се ръкува с генерал-полковник Олександър Сирски
Зеленски проведе първа среща с новото украинско военно ръководство
Украинският президент Володимир Зеленски се ръкува с генерал-полковник Олександър Сирски/Снимка: БТА

През уикенда президентът на Украйна смени военното ръководство по време на труден момент за армията. Това се случи във време, когато подкрепата от партньорите намалява и има сериозен недостиг на боеприпаси. Решението на Зеленски не се възприема еднозначно в Украйна, пише ARD.

Новият главнокомандващ Олександър Сирски наследи Валери Залужни и назначи и нови заместници. Но мнозина критикуват смяната военното ръководство, съобщава германската обществено-правна медия.

Мария Харпун, жителка на Киев, е една от разочарованите. Тя не разбира или подкрепя решението на президента и казва: „Имаме доверие на Залужни и не мога да кажа, че това решение подобри нещо, или че бе необходимо, за да се излезе от застоя. Ако загубим страната си заради това решение, никога няма да простим“, предупреждава тя.

Предизвикателства, въпреки опита

Независимо от тези настроения, 58-годишният Олександър Сирски сега ръководи украинската армия. Новият главнокомандващ е бил обучен в Москва, което за мнозина е повод да не му доверят напълно, показват реакции в социалните мрежи.

Всъщност, новият главнокомандващ има дълга армейска кариера, опит във война и е отговорен за решителните успехи в Киев и Харков, но неговата репутация е противоречива. Именно Сирски държеше на защитата на Бахмут, където в боевете бяха убити хиляди руски наемници на „Вагнер“, но и много украински войници загубиха живота си. Това стига да подкопае доверието към него.

Сирски заяви през януари, че целите на украинската армия остават непроменени, накратко казано – да удържи позициите и територията си. Това обаче е предизвикателство в момент, в който американската военна помощ зацикля, а на бойното поле подъмва сериозен недостиг на боеприпаси.

Ихор Романенко смята, че Сирски трябва да докаже, че е способен да задава на президента и неприятни въпроси. Въпреки всичко, той трябва да се справи с недостига на войници и военни запаси, както и да спечели доверието на украинското население в следващите няколко месеца.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“.

Още актуални анализи – четете тук