Начало Водещи Фейсбук навърши 20 години

Фейсбук навърши 20 години

114
австралия Фейсбук, медиите

Фейсбук беше стартиран от Марк Зукърбърг на 4 февруари 2004 година, когато той беше студент в Харвардския университет. В момента той е председател и главен изпълнителен директор на „Мета“, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Днес Фейсбук навършва 20 години и е променил името си на „Мета“ (Meta) през 2021 година, включвайки в себе си и други платформи като Инстаграм, Месинджър и други.

Освен за комуникация, Фейсбук се използва и като източник на информация. Според института „Ройтерс“ за изследване на журналистиката, 76% от анкетираните българи посочват социалните мрежи като основен източник на новини, като 64% използват Фейсбук за тази цел.

Проф. Лилия Райчева от Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ коментира, че с идването на социалните мрежи се променя самата парадигма на комуникационния процес.

Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България) посочва, че Фейсбук промени начина, по който хората употребяват информация, като споделя, че социалните мрежи водят до персонализация на информацията и създават голямо влияние върху обществото.

Фейсбук и влиянието му върху журналистиката

Радев указва, че социалните мрежи изместват традиционните медии и техните алгоритми подбират и контролират информацията, която достига до хората. Това води до разпространение на дезинформация, което е вредно за демократичните общества.

Проф. Райчева добавя, че социалните мрежи са допринесли за изпълнението на професионалните стандарти и имат важна роля в борбата с дезинформацията.

Влиянието на Фейсбук върху хората

Изследване на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ показва, че активността на политическите лидери във Фейсбук не влияе на изборните резултати. Така се показва, че социалните мрежи имат голямо влияние в по-крехките демокрации с уязвими медийни системи.

Проф. Райчева коментира, че новите информационни технологии катализират големи социални промени, но изискват законова и регулаторна рамка, бизнес модели и професионални стандарти.

Така социалните мрежи се изправят пред ново предизвикателство – борбата с инвазията на изкуствения интелект, при което важно е да се запази ролята на професионалната журналистика, заключва Иван Радев.

Още любопитни новини – четете тук